Rob van der Leeuw voor het pand van DIJCK2 aan de Oude Langendijk, waar nu weer een dijk van een gevel te zien is.
Rob van der Leeuw voor het pand van DIJCK2 aan de Oude Langendijk, waar nu weer een dijk van een gevel te zien is. Foto:

'Een pand moet passen in het decor van Delft. Dat is het belangrijkste'

Nominatie 5
Wat: reconstructie historische winkelpui
Waar: Oude Langendijk 2
Wie: Rob van der Leeuw

Ook aan de Oude Langendijk 2 zat ooit een winkel van De Gruyter. Die kreeg in 1911 een bijpassende pui, die in de loop der jaren steeds meer veranderde. Eind jaren '90 volgde zelfs een kunststof pui die bepaald niet de schoonheidsprijs verdiende. Dat kon en moest beter, vond ondernemer Rob van der Leeuw van Van der Leeuw Optiek, die het pand kocht om er de winkel DIJCK2 te vestigen. "We zijn erg begaan met de historische binnenstad van Delft en willen deze graag in stand houden en koesteren", zegt Van der Leeuw. "Waar mogelijk brengen we situaties weer terug in hun oorspronkelijke bouwstijl."
Dat gebeurde door de complete ondergevel te vervangen en de bovenliggende gevel te restaureren. En of het mooier of lelijker is geworden, dat zal iedereen anders ervaren, merkt Van der Leeuw op. "Maar een gevel of een pand moet wel passen in het decor van de stad Delft. Dat is het belangrijkste." Vriend en vijand zullen het erover eens zijn dat dit in de huidige situatie meer het geval is dan voorheen, met de kunststof pui. "Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van de gebogen ruiten in de gevel. Ik weet ondertussen hoe moeilijk het is om deze in dit formaat te maken." Van der Leeuw heeft na de verbouwing veel leuke reacties gekregen. "Sommigen kwamen ons zelfs bedanken voor het feit dat we het pand in ere hebben hersteld."