Nan-Deardorff-McClain weet nog van alle cirkels wie deze ontwierp.
Nan-Deardorff-McClain weet nog van alle cirkels wie deze ontwierp. Foto: Koos Bommelé

'Deze muur smeekte om verandering'

Nominatie 3
Wat: Mozaïek op zijgevel
Waar: Nieuwelaan 42
Wie: Nan Deardorff-McClain

"Deze muur smeekte om een verandering", zegt Nan Deardorff-McClain. De kunstenares was vatbaar voor die smeekbede. Ze bedacht een plan om de muur mooier te maken. Organiseerde workshops en liet Delftenaren en leerlingen van de Oostpoortschool hun eigen tegels ontwerpen. De enige opdracht was om er iets van een cirkel in te verwerken. "Iedereen mocht meedoen en iedereen kon de cirkel maken zoals ze zelf wilden. Dat vond ik wel het leukste aan dit project. Daardoor zijn zij ook een beetje eigenaar van dit kunstwerk." Die vrijheid leidde bovendien tot een grote variatie aan gekleurde cirkels, die met mozaïek op de zijgevel van de Nieuwelaan 42 werd aangebracht. Dit was tot dat moment een plek die vooral doelwit was van 'kunstenaars' met spuitbussen.
Nan Deardorff-McClain kreeg al talloze leuke reacties over het kunstwerk van mozaïek. "En elke keer als ik er langs fiets komen weer goede herinneringen boven. Elke cirkel doet me denken aan de persoon die 'm maakte. Dit project ligt me heel na aan het hart."
In totaal was ze er een jaar mee bezig, zij het niet fulltime. Het mozaïeken duurde ongeveer een maand. "In totaal hebben er, schat ik, wel zo'n tweehonderd Delftenaren aan meegeholpen. Ik had geweldige helpers. Ik ben vereerd dat we zijn genomineerd voor de Le Comteprijs 2016."