Willem Koegler verwijderde een schreeuwerige reclamebak en hield er een prachtige, authentieke en stijlvolle gevel aan over.
Willem Koegler verwijderde een schreeuwerige reclamebak en hield er een prachtige, authentieke en stijlvolle gevel aan over. Foto: Koos Bommelé

'We hadden dit veel eerder moeten doen'

Nominatie 1
Wat: verwijderen reclamebak
Waar: Choorstraat 51
Wie: Echtpaar Koegler

Het bekende bedrijf De Gruyter nam in 1931 z'n intrek in dit pand in de Choorstraat. De winkel en bijbehorende pui werden omgetoverd volgens de huisstijl van deze firma. Dat was mooi. Maar De Gruyter verdween en maakte plaats voor de Tapijtshop. Die stak haar komst niet onder stoelen of bakken en bevestigde een grote opvallende reclamebak aan de gevel. "We vonden die bak al jaren foeilelijk", vertelt Willem Koegler. Ze vreesden echter dat de pui erachter flink beschadigd was. "Toen we de naam van ons bedrijf veranderden in Koegler Interieur, was dat een mooie aanleiding die bak alsnog te verwijderen." De schade viel mee. Een goede poetsbeurt was voldoende. "We krijgen er alleen maar positieve reacties op. Iedereen vindt het geweldig. Eén mevrouw kwam ons zelfs taart brengen, omdat ze zo blij was", zegt Willem Koegler. "Dagelijks worden er foto's van gemaakt en er blijken nog veel De Guyter-fans te zijn. Er zijn al heel wat ouderen binnen geweest om hun herinneringen aan De Guyter met ons te delen. Onze zaak ziet er nu veel chiquer uit en dat was ook de opzet. We hadden dit eigenlijk veel eerder moeten doen."