Afbeelding
Foto:

De Buurvrouw

Kledingbank De Buurvrouw voorziet minderbedeelde Delftenaren van kleding. Saskia Eijgelsheim (47, links) en Karin Molenaar (56, rechts) vrezen voor het voortbestaan van hun 'kindje'.

1. Waarom wilden jullie bij De Buurvrouw aan de Van Lodensteynstraat op de foto?
Saskia: "Afgelopen drie jaar hebben we hier veel mensen geholpen. Elke week hebben we weer ongeveer tien nieuwe aanmeldingen."
Karin: "We komen hier drie keer per week, maar zijn er zeven dagen per week mee bezig."

2. Jullie zoeken nu een andere ruimte. Waarom?
Karin: "Omdat we hier maandelijks 1632 euro huur moeten betalen. Dat is voor ons niet op te brengen. We geven alles weg en hebben nauwelijks inkomsten. De Kerkelijke Stichting Stalpaert van der Wiele is zo aardig geweest het eerste half jaar huur voor ons te betalen. Maar op 30 juni zit dat half jaar erop. We hopen dus snel iets anders te vinden."

3. Hoe kan dit probleem volgens jullie worden opgelost?
Saskia: "De gemeente heeft schoolgebouwen in beheer. Misschien zouden we ons met soortgelijke organisaties in zo'n gebouw kunnen vestigen. Dat je bijvoorbeeld de kledingbank, de non food-bank, stichting Hiep Hier Hoera, ateliers en werkruimtes in één pand hebt. Dan kunnen minderbedeelde Delftenaren in één gebouw voor allerlei hulp terecht. Dat lijkt ons de perfecte oplossing."

4. Wat heeft De Buurvrouw afgelopen drie jaar bereikt?
Karin: "We hebben ervoor gezorgd dat een heleboel mensen weer heppie de peppie weer naar buiten liepen. En daar gaat het ons om, dat we mensen helpen die hier blij van worden. Ze zijn bovendien echt dankbaar."

5. Wat vinden verder jullie mooi aan het werk dat jullie hier doen?
Saskia: "Ze komen vaak heel voorzichtig binnen, want het is toch een drempel om hier voor het eerst te komen. Maar als ze eenmaal zijn geweest dan komen ze terug."

6. Hoe is het met armoede in Delft gesteld?
Saskia: "Erg. Ze zeggen dat het beter is, maar wij merken daar weinig van. We zien steeds meer mensen. En het zijn echt niet alleen allochtonen. Ook mensen met een goede baan, die bijvoorbeeld door een echtscheiding of verlies van die baan plots in de schulden en de narigheid zijn beland. Gelukkig zijn er veel Delftenaren die hier kleding komen brengen. We hebben momenteel het meeste behoefte aan kleding in maat S en moderne mannenkleding."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
Saskia: "...zou ik ons een hele mooie ruimte geven."
Karin: "...zou ik hier eens komen kijken. Ze is van harte en altijd welkom. Verder zou ik proberen meer aan de armoede in Delft te doen."

8. Wat gaat er verloren als er na 30 juni geen oplossing is?
Saskia: "Een plek waar alle mensen naar de winkel mogen gaan."
Karin: "Als mensen met financiële problemen geld krijgen, dan kopen ze als eerste eten. Geen kleding."
Saskia: "Ik vind het daarom zo lullig als kinderen naar school moeten in te kleine kleding, omdat er geen geld voor nieuwe is. Daar worden ze mee gepest. Heel sneu. Hier mogen ze vier goede kledingstukken per maand uitzoeken."

9. Komt het goed met De Buurvrouw?
Karin: "We blijven sowieso elkaars buurvrouw. En we blijven hopen dat iemand een plekje voor ons heeft. We zoeken wel een ruimte van zo'n 200 vierkante meter. Wie ons kan helpen, kan contact opnemen via de Facebook-pagina van De Buurvrouw Delft."

10. Willen jullie nog iets kwijt?
Karin: "Dat we elke laatste zaterdag van de maand van 12.00 uur tot 16.00 uur een koopzaterdag hebben. Iedereen is dan welkom."