Jasper van Kuijk voelt zich in Delft al jaren als een vis in het water. “Deze stad ligt mij wel. In Delft heb je nog de menselijke maat.” (foto: Jesper Neeleman)
Jasper van Kuijk voelt zich in Delft al jaren als een vis in het water. “Deze stad ligt mij wel. In Delft heb je nog de menselijke maat.” (foto: Jesper Neeleman) Foto:

Jasper van Kuijk vraagt zich af of meer weten altijd beter is

DELFT – Jasper van Kuijk kan en doet van alles. Zaterdag 6 mei komt de 39-jarige Delftenaar in Theater de Veste in actie als cabaretier.

Door: Jesper Neeleman

Van Kuijk is cabaretier, columnist, schrijver, wetenschapper en geeft les op de TU Delft. In Theater de Veste sluit hij binnenkort een boeiend jaar af. De voorstelling wordt die avond gefilmd voor de tv-registratie van 'Onder de streep'. Hij heeft het stuk dan al zo'n honderd keer gespeeld. "En het is altijd weer een beetje anders", weet Van Kuijk. "Wat werkt dat blijft, wat niet werkt haal ik eruit. Zo wordt het steeds beter. Delft zal dus het hoogtepunt van deze voorstelling meemaken."
Ook bijzonder is dat hij voor het eerst op de fiets naar zijn werk kan. Van Kuijk toerde door heel het land. Zag volgepakte en uitgelaten zalen, maar speelde tijdens Delft Fringe ook eens voor een driekoppig publiek. "Maar als er maar drie zijn, dan gaan we het daarmee doen. En het was die keer oprecht leuk."
Zelfs na honderd keer spelen kan er nog weleens wat misgaan. "Soms verhaspel ik nog een zin die ik al honderd keer heb gezegd. Of er gaat iets technisch mis. Andere keren gebeurt het dat iemand uit het publieks iets onverwachts roept." Allemaal geen probleem, vindt Van Kuijk, die niet gauw in paniek raakt. "Je moet het niet verbergen als iets misgaat. Pas als je het negeert wordt het raar."
-Waar gaat je voorstelling over?
"Over de vraag of het meer weten altijd beter is. Mensen hebben nog nooit zoveel geweten als nu. We hebben hartstikke veel informatiebronnen. Met sociale media blijf je extreem goed op de hoogte van hoe het met iedereen is. Dat leidt soms tot rare verbaasde reacties als: 'Heb je dat niet op m'n Facebook zien staan?' Ik vind het interessant om daar in m'n voorstelling iets mee te doen. Het talent van de toekomst wordt, denk ik, om niet alles te willen weten. Verder heb ik kort voor de eerste voorstelling m'n derde kind gekregen. Eerst dacht ik: hoe moet ik dat in m'n voorstelling verwerken zonder dat het weeïg wordt? Maar dat is wel gelukt."
-Je bent heel veelzijdig. Zijn er ook dingen die je niet goed kunt?
"Voetballen. Dat heb ik als kind zeven jaar gedaan en één keer gescoord. Dat is best knap. Verder vind ik het lastig geduld te hebben. En als iemand een verhaal vertelt en ik weet al waar diegene naartoe wil, dan moet ik m'n best doen z'n zinnen niet al aan te vullen. Als ik een leuk idee heb wil ik het graag meteen realiseren. Daardoor schiet iets als de boekhouding er nog weleens bij in. Plannen ben ik ook niet zo'n ster in."
-Is het wel vol te houden, zo'n uitgebreid takenpakket?
"Het zijn allemaal leuke dingen. Negen maanden geleden werd ik gevraagd mee te schrijven aan Koefnoen. Hartstikke leuk, maar het is wel wel flink aanpoten. Daar moet ik dan ruimte voor maken, anders zit ik echt klem. Ik werkte toen al twaalf uur per dag. Dus ben ik met één van m'n twee columns gestopt. Want met drie kinderen wil ik natuurlijk ook graag regelmatig thuis kunnen zijn." De voorstelling 'Onder de streep' is zaterdag 6 mei vanaf 20.15 uur te zien in Theater de Veste. Kaarten zijn vanaf 15 euro verkrijgbaar via www.theaterdeveste.nl.