Tilly Kaisiepo in Moe's Tuin, waar nog altijd dagelijks wordt getuinierd. (foto: Jesper Neeleman)
Tilly Kaisiepo in Moe's Tuin, waar nog altijd dagelijks wordt getuinierd. (foto: Jesper Neeleman) Foto:

'Als ik dit zie dan word ik daar heel trots en blij van'

DELFT – Een braakliggend stukje grond tijdelijk omtoveren tot een moestuin, zodat vrouwen uit Poptahof elkaar hier konden ontmoeten. Het is twaalf jaar geleden dat deze wens van Tilly Kaisiepo werkelijkheid werd. 'Moe's Tuin' was toen een feit. Het werd een succes. Tilly en andere Moe's Tuinierders van het eerste uur vierden dit vorige week met een feestelijke bijeenkomst.
Zelf heeft Tilly Kaisiepo geen tuin meer. Een principekwestie. Twee jaar terug werd namelijk besloten dat de gebruikers jaarlijks tien euro per tuintje moesten betalen. Dat weigerde de initiatiefneemster. Dus is haar tuin nu leeg. Haar appelboom is omgezaagd. Tilly Kaisiepo ligt er niet wakker van. "Ze hebben jaren geleden mijn hele Papoealand afgepakt. Dus wat stelt dit tuintje dan voor? Het is maar grond."
Toch beseft Kaisiepo als geen ander dat de tuin meer is dan alleen wat grond en groente. Moe's Tuin groeide uit tot een ontmoetingsplek voor de buurt. Als we er woensdagmiddag zijn, is weinig te merken van de verdeeldheid die in Nederland schijnt te heersen. Mensen met verschillende achtergronden zijn hier met hun tuintjes en elkaar in de weer. "Als ik dit zie dan word ik daar heel trots en blij van", vervolgt Tilly. "Veel mensen hebben hier hun eigen plekje gevonden. En dat zo'n simpel idee er twaalf jaar later nog steeds is, daar ben ik heel trots op. Mensen die hier tuinieren zijn dolgelukkig." Ze pleit er voor dat er meer moestuinen in Delft verrijzen. "Want er is zoveel beschikbare grond... Straks moet Delfia haar sportcomplex verlaten, ook hier zou je vervolgens een tijdelijke invulling aan kunnen geven met tuintjes voor de buurt." Want, stelt Tilly Kaisiepo: Nederland heeft tuintjes nodig. Omdat buurtbewoners daar met elkaar in contact komen. "Het is gewoon een leuke en positieve manier om elkaar te vinden, en waar je vervolgens respectvol met elkaar kunt omgaan en naar elkaar toe groeien." Niet voor niets schieten de moestuinen overal in Nederlands als paddenstoelen uit de grond. Bestuurders beseffen steeds meer dat het bevorderlijk werkt voor de sociale cohesie. "Wij hadden dat twaalf jaar geleden al door."