Tijn Noordenbos, hier in de Choorstraat bij een rijtje met vier leegstaande winkelpanden, voelt zich niet bepaald gehoord door de gemeente. Hij wenst dat Delft zich meer inspant om de lasten voor winkeliers te verlagen en hun inkomsten te verhogen. (foto: Jesper Neeleman)
Tijn Noordenbos, hier in de Choorstraat bij een rijtje met vier leegstaande winkelpanden, voelt zich niet bepaald gehoord door de gemeente. Hij wenst dat Delft zich meer inspant om de lasten voor winkeliers te verlagen en hun inkomsten te verhogen. (foto: Jesper Neeleman) Foto:

'Deze brief heeft een strekking van: Zoek het maar uit'

DELFT - Heel wat winkeliers in de binnenstad knopen met moeite de eindjes aan elkaar en daar moet een oplossing voor komen, merkt Tijn Noordenbos. Afgelopen week kreeg hij van het College van B en W antwoord op zijn open brief.

Door: Jesper Neeleman

Ja, Delft heeft een geweldige, gezellige en unieke binnenstad, benadrukt ook Noordenbos, van 'Uit de Kunst' en 'Van alles en nog iets'. Toch maakt hij zich zorgen. Hij merkt nog te vaak dat nieuwe zaakjes het niet langer dan twee jaar vol houden en dat andere winkeliers aan het einde van maand nauwelijks iets over houden. De combinatie van hoge lasten en ander, meer online winkelgedrag van de consument, is voor hen een dodelijke cocktail. Gemeente Delft moet zich meer voor hen inspannen, vindt Noordenbos. Bijvoorbeeld door de OZB te verlagen en te investeren in initiatieven als Blue Sunday, die zich inspannen om meer publiek naar de stad te trekken.
Dat gaat niet gebeuren, laat B en W weten. Het college is van mening dat de binnenstad de crisis 'relatief goed heeft doorstaan', schrijft het. 'Na een periode van oplopende leegstand lijkt het erop dat het tij zich weer ten goede keert'. Ondernemers die het moeilijk hebben kunnen zich volgens het college het beste wenden tot instanties die hierover gaan. Bovendien acht B en W het 'doembeeld' dat Noordenbos schetst 'zeer onwaarschijnlijk'. Wel wordt ernaar gestreefd de OZB-lasten weer toe te laten groeien naar een meer landelijk niveau. Met het initiatief '115 help een bedrijf' wil de gemeente de ondernemers in de gevarenzone binnenkort gratis van advies voorzien.
Tijn Noordenbos had meer van de reactie verwachten. "We hebben een heel betrokken burgemeester, heel open, sociaal en welwillend", reageert hij. "Deze brief heeft meer een strekking van: Zoek het maar uit. Duidelijk door een ambtenaar geschreven die als opdracht had om al mijn punten te weerleggen. Het heeft geen zin te verwijzen naar instanties. Dan moet je helemaal met de billen bloot en het geeft een enorme rompslomp." Noordenbos gaat liever met andere ondernemers en de gemeente in gesprek over oplossingen die ertoe moeten leiden dat de inkomsten bij ondernemers omhoog gaan en de lasten omlaag. "Voor veel panden in de binnenstad betaal je zo 2800 tot 3000 euro huur per maand. Dat is voor veel winkeliers gewoon niet te doen. En dan komen daar nog allerlei lasten en een hoge OZB bij. Dat moet anders. Iedereen is toch gebaat bij een florerende binnenstad?"