Een spandoek met de tekst 'Hier geen supermarkt monster' is achtergebleven als een stille getuige van de strijd die omwonenden voerden tegen het plan om hier een LIDL-supermarkt te vestigen.
Een spandoek met de tekst 'Hier geen supermarkt monster' is achtergebleven als een stille getuige van de strijd die omwonenden voerden tegen het plan om hier een LIDL-supermarkt te vestigen. Foto:

Plan voor LIDL aan de Kruisstraat gaat de prullenbak in

DELFT – Het fel bekritiseerde plan om een LIDL-supermarkt te realiseren aan de Kruisstraat is van de baan. Dat liet wethouder Lennart Harpe dinsdagavond weten tijdens een commissievergadering op het stadhuis.

Door: Jesper Neeleman

Reden is dat Kennemerland BV, de ontwikkelaar, de wethouder in een e-mail heeft laten weten af te stappen van het plan om hier een LIDL te realiseren. Deze maand wil de ontwikkelaar samen met de Gemeente Delft de mogelijkheden verkennen hier een plan te realiseren. Zonder supermarkt, maar met kleinschalige detailhandel en daghoreca. Parkeergelegenheid zou op het achtererf moeten komen.
Harpe kon dinsdag niet zeggen waarom Kennemerland BV nu iets anders aan de Kruisstraat 71 wil vestigen. "Er is niet gezegd waarom", zei Harpe. "Maar belangrijker vind ik dat er nu een opening ligt waarbij een plan besproken kan worden waar meer draagvlak voor is. Die tijd gaan we benutten en dan zal ik wel vernemen wat de redenen van de ondernemer zijn." Op de vraag vanuit de commissie of Delft nu terug bij af is, antwoordde Harpe 'ja en nee'. "We zijn niet helemaal terug bij af, maar gaan wel weer in gesprek over een nieuw plan."
En zo blijft deze rotte kies in de binnenstad voorlopig nog even rotten. Al in 2010 werd de openbare bibliotheek hier met de grond gelijkgemaakt. Daarna was er nog even een beweegtuin, maar dit bleek geen succes. Vier jaar geleden werd de tuin ontmanteld. Daarna bleef het leeg.
De omwonenden en belangenvereniging die zich afgelopen anderhalf jaar tegen de komst van een LIDL verzetten, reageren opgelucht. "Hopelijk volgt er nu een plan dat beter aansluit bij de binnenstad en de omgeving", reageert Floris le Conge Kleyn van Belangenvereniging Zuidpoort. "Kleinschalige detailhandel en daghoreca lijkt me niet zo ernstig, dat klinkt als een mooie opzet."
Le Conge Kleyn heeft wel een vermoeden waarom het LIDL-plan in de prullenbak verdwijnt. "Vanwege de enorme weerstand die hiertegen ontstond. Van omwonenden, maar ook vanuit de raad, die eveneens kritisch was. Het plan sloot bovendien niet aan bij het bestemmingsplan, in die zin stonden omwonenden sterk. Als het voor de rechter was gekomen, had de rechter het binnen 5 minuten afgeschoten, vermoed ik."
Floris le Conge Kleyn vindt het positief dat de gemeente niet ten hele is gedwaald maar ten halve gekeerd. Nog beter zou het volgens hem zijn als vooraf naar betrokkenen en deskundigen wordt geluisterd. "Dat wordt met de nieuwe bestemming van het V & D-pand wél goed gedaan. Daar is de gemeente, voordat het in de publiciteit kwam, langs omwonenden en belangenverenigingen gegaan. Zo is een kerngroep ontstaan met daarin de gemeente, de ontwikkelaar en omwonenden. Dat functioneert hartstikke goed en zo ontstaat draagvlak. De Kruisstraat 71 is het toonbeeld van hoe het niet moet. Ik hoop dat we op korte termijn ook betrokken worden bij de planvorming en eventueel een bijdrage kunnen leveren. En niet dat er straks weer een konijn uit de hoge hoed wordt getoverd. Je weet het in Delft nooit."