Martijn Nagtegaal (centraal) tijdens 'De 20 van Alphen', die hij in een tijd van 1:14:58 liep. Hij hoopt tijdens de marathon van Rotterdam een tijd van 2 uur en 50 minuten te lopen. (foto: Wim Nagtegaal)
Martijn Nagtegaal (centraal) tijdens 'De 20 van Alphen', die hij in een tijd van 1:14:58 liep. Hij hoopt tijdens de marathon van Rotterdam een tijd van 2 uur en 50 minuten te lopen. (foto: Wim Nagtegaal) Foto: Wim Nagtegaal

Hardlopen is een soort ontspanning, maar deze zondag even niet...

DELFT – Duizenden lopers doen deze zondag mee aan de mooiste marathon van Nederland: die van Rotterdam. Ook de 23-jarige Delftenaar Martijn Nagtegaal.

Door: Jesper Neeleman

Afgelopen half jaar trainde hij mee met de marathongroep van AV De Koplopers.
Martijn Nagtegaal liep één keer eerder een marathon. Dat was die van Leiden, vorig jaar. "Daar had ik in m'n eentje naartoe getraind", vertelt hij. "Toen dacht ik vooraf: dat gaat wel goed komen. Maar ik had me verkeken. In het begin liep ik iets te hard, waardoor ik aan het einde niet genoeg energie meer had. In de laatste 10 kilometer kreeg ik hongerklop. M'n tempo stortte echt in. Zonde, want zo haalde ik er niet uit wat erin zat." Desondanks liep hij een voor amateurs keurige tijd van 3 uur en 12 minuten. "Maar er zat meer in voor m'n gevoel", zegt hij hierover.
Dus meldde hij zich bij De Koplopers. Twee keer week trainde hij zodoende in groepsverband, de andere vier keer voor zichzelf. Op het hoogtepunt van de trainingsintensiteit liep hij in totaal zo'n 100 tot 110 kilometer per week. Slechts één dag per week trainde hij niet. Z'n trainers en groepsgenoten bij De Koplopers gaven talloze goede adviezen. "Ik heb nu alle vertrouwen in een goed resultaat. Ik mik op een tijd van 2 uur en 50 minuten. Dat is echt het doel. Ik ben benieuwd hoe het zondag gaat."
Volgens de weersvoorspellingen wordt het zo'n 19 graden Celsius en zonnig. Dat is niet echt gunstig, vindt Martijn Nagtegaal. "Tijdens de trainingen was het natuurlijk meestal tussen de 5 en de 10 graden. Straks lopen we opeens met 20 graden, dat is jammer. Ik had liever dat het de maandag erop goed barbecue-weer zou zijn. Gelukkig lopen we vooral 's ochtends, dan is het minder warm. Verder is het zaak goed te drinken. Dat doe ik nu al. Verder wil ik rustig starten en na een kilometer 3 a 5 een vlak tempo gaan lopen."
-Wanneer is de marathon voor jou geslaagd?
"Als ik over de finish kom, alles heb gegeven en het gevoel heb dat er niet meer inzat. Dán is het helemaal geslaagd. M'n tijd zal vast goed zijn, maar dat is niet het belangrijkste."
-Waar kijk je het meeste naar uit?
"Het moment dat ik over de finish kom en het gevoel heb dat het is gelukt. Daarna kan ik weer even wat rustiger aan doen met trainen en kan ik weer een biertje drinken. Afgelopen maand heb ik helemaal niks gedronken. Het zou, vind ik, zonde zijn als je daardoor een mindere tijd hebt.
De 23-jarige student technische wiskunde stopte drie jaar geleden met korfbal. Daarna ging hij steeds vaker hardlopen. "Hartstikke lekker om te doen", zegt hij. "Tijdens het lopen maak ik mijn hoofd leeg, kan ik ook dingen nadenken, ik ben lekker in de frisse buitenlucht en er is altijd wat te zien. Ik kan het iedereen aanraden om gaan hardlopen. Het is een soort ontspanning."

Geen Kopjesloop
In verband met de marathon van Rotterdam organiseert AV De Koplopers deze zondag, in tegenstelling tot alle andere tweede zondagen van de maand, geen Kopjesloop in de Delftse Hout.