Afval inzamelen in een mindmap

DELFT - Om afval meer en beter te scheiden, komt afvalinzamelaar Avalex met omgekeerd inzamelen. In Emerald hebben bewoners een beter idee. Mindmapgoeroe én Emeralder Hans Buskes legt het uit in een mindmap – en komt met het beste idee.

Eerst moet Buskes heel erg iets kwijt: "Omgekeerd inzamelen – welke malloot heeft deze nietszeggende, verwarrende, inhoudsloze, bureaucratische, holle term bedacht?! Zelfs als je voor afvalscheiding bent, zou je met zo'n term acuut tegen afvalscheiding kunnen worden. Weg ermee, in de blauwe, groene of grijze bak, maakt niet uit welke."

-Goed. Wat stel jíj dan voor, in plaats van de term die nu in een afvalbak ligt?
"Ik zou zeggen: afval voorsorteren. Dat is precies wat de overheid van ons vraagt: 'Wil je al bij je voordeur je afval sorteren en scheiden?' Dan gaat het om papier, plastic, metaal en drinkpakken – pmd – en gft, groente-, fruit- en tuinafval. En met containers biedt Avalex je die mogelijkheid. Dit moet leiden tot meer hergebruik van het huishoudelijke afval. Het streven is 75 procent in 2030 – dat ligt 10 procent hoger dan de Europese norm. Nu wordt gemiddeld 32 procent hergebruikt."

-Mooi streven. Je kunt toch niet tegen een hoger hergebruik zijn?
"Natuurlijk niet. Het is dan wel de vraag: hoe organiseer je dat? En zowel experts als bewoners worden niet vrolijk van de ingewikkelde manier waarop Avalex het afval 'omgekeerd inzamelt' – ik krijg het nauwelijks mijn strot uit. Voor bewoners zal het in elke stad misschien net iets anders liggen, maar hier in Emerald willen ze die containers voor pmd, gft en papier gewoon niet. Gaat niet werken."

-Da's makkelijk, ergens tegen zijn. Kom dan ook met iets wat wel gaat werken...
"Dat is nou precies wat Emerald heeft gedaan – bewoners hebben een alternatief aangedragen. Ze willen geen tig te kleine minicontainers in hun voortuin, maar de ondergrondse containers die er al staan, gebruiken voor afvalscheiding. Dit is wel iets duurder dan het plan van de gemeente, maar een stuk goedkoper dan de huidige manier van afval inzamelen. Afgelopen donderdag heeft de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp dit bewonersvoorstel besproken – en ik hoop dat de raad heeft ingestemd met het op één na beste plan om afval te scheiden."

-Op één na beste?
"Ja. Want afval voorsorteren is niet goedkoper of leidt tot meer hergebruik van het huishoudelijk afval. Nascheiding, dus bij het overlaadstation, is efficiënter. Dat blijkt uit onderzoek. Dit zeggen de experts dus. Ofwel: je kunt je dus wel uitsloven bij de voordeur, maar is alleen voor de bühne. Niet scheiden is duurzamer – dat is het beste plan. Maar ik denk dat we niet meer terug kunnen, Avalex heeft vast al geïnvesteerd in jeweetwel. En daarom hoop ik dat de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp, waar Emerald onder valt, afgelopen donderdag akkoord is gegaan met het op één na beste plan om afval te scheiden. Het bewonersplan – óns plan."