André Visser, Marcel van Dijk, Iris van Dijk, Keano en Patra den Hartog (v.l.n.r.) op de plek waar ze graag een hondenspeelplaats zien verrijzen. (foto: Jesper Neeleman)
André Visser, Marcel van Dijk, Iris van Dijk, Keano en Patra den Hartog (v.l.n.r.) op de plek waar ze graag een hondenspeelplaats zien verrijzen. (foto: Jesper Neeleman) Foto:

Hondenbezitters willen hondenspeelplaats op leeg terrein

DELFT – Meerdere bewoners van de wijk Voordijkshoorn weten wel raad met een braakliggend stuk grond aan de Teding van Berkhoutlaan. Ze willen hier een hondenspeelplaats realiseren.

Door: Jesper Neeleman

Jarenlang stond hier de basisschool Gabriël West. Die school vertrok in 2011. Onlangs werd het voormalig schoolgebouw met de grond gelijkgemaakt. Wat er komt, is nog onzeker. De gemeente zei laatst in de krant Delft op Zondag in gesprek te zijn met een mogelijke koper.

Toeval
Drie hondenbezitters in de buurt raakten hierover – tijdens het uitlaten van hun hond - met elkaar in gesprek. Het toeval wilde dat ze alle drie al een tijdje met een idee voor een hondenspeelplaats in deze wijk liepen. "Alle hondenbezitters die we er nu over spreken zijn heel enthousiast", zegt Petra den Hartog (37). "Het nieuws over ons idee gaat als een lopend vuurtje", voegt Marcel van Dijk eraan toe. "We zijn nu aan het inventariseren hoe groot het draagvlak is."
Van Dijk (57) ziet het helemaal zitten. Hondenspeelplaatsen, die volgens hem in steeds meer steden verrijzen, hebben volgens hem veel voordelen. "Honden kunnen er uitgebreid spelen, lekker loslopen, en veroorzaken geen overlast onder hardlopers en fietsers. Omdat ze vooral hier spelen en we de poep goed opruimen, zal er minder poep op straat eindigen. Iedereen heeft er baat bij." Buurtbewoners moeten nu vooral hun toevlucht zoeken tot het Hof van Delftpark, maar de honden mogen hier niet loslopen. "Terwijl het juist goed is voor honden om los te lopen en met elkaar te socializen", vindt de 47-jarige Delftenaar André Visser. Daarbij komt dat veel hondenbezitters en hun dieren in deze wijk niet heel ruim behuisd zijn.
Hun wensen zijn bescheiden. Als het hek kan worden afgesloten, er met oude autobanden en pallets wat obstakels kunnen worden gemaakt, dan zijn ze al een heel eind. "Veel meer dan wat afval en een hek is dus niet nodig", zegt Petra den Hartog. Het kost hooguit een paar tientjes, benadrukken ze. "Maar dat is de start", vult Van Dijk aan. "Uiteindelijk zou het mooi zijn als er bijvoorbeeld ook picknickbankjes komen. Ik heb wel een toekomstdroom die verder gaat dan wat we nu schetsen."
Verkoop van de grond levert de Gemeente Delft waarschijnlijk een mooi bedrag op, terwijl de realisatie van een hondenspeelplaats Delft geen stuiver oplevert. Zo moet echter niet worden gedacht, vinden de initiatiefnemers. "Financieel levert het misschien niets op, maar we zouden er wel een leuke buurtactiviteit bij hebben", vindt Van Dijk. "Een plek waar mensen elkaar ontmoeten en met elkaar bezig zijn. Ook voor de gemeente is dat een win-win-situatie." Bovendien: "Al mocht het maar in de tijd dat het braak ligt. Want momenteel is het hier een puinhoop."
De plannen zijn echter nog pril. De gemeente is nog niet benaderd. En ze hebben ook nog geen naam voor hun plan. "We noemen het vooralsnog Rakker & Co. Maar dat kan nog wijzigen", zegt Van Dijk. "Wat vind je van Doggies Place"", zegt Petra. "Dat is toch leuker?" De rest knikt instemmend. Het wordt Doggies Place. De doggies en de place zijn er al, nu nog toestemming en een paar tientjes.

Contact
Wie zich bij Doggies Place wil aansluiten, kan contact opnemen met Marcel van Dijk via 06-44892233 of doggiesplace2017@gmail.com.