Glen van Eden: 'Natuurlijk wil ik elke wedstrijd winnen en baal ik enorm als dat niet lukt.' (foto: Roel van Dorsten)
Glen van Eden: 'Natuurlijk wil ik elke wedstrijd winnen en baal ik enorm als dat niet lukt.' (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Glen van Eden strijdt voor Full Speed en tegen Huntington

DELFT - Full Speed beleeft een merkwaardig seizoen. Na een stroeve eerste helft, was de hervatting na de winterstop succesvol. Tot afgelopen zondag.

In het duel tegen laagvlieger Kethel Spaland werd met 2-1 verloren. "Ik heb geen idee hoe dat kan. In onderschatting geloof ik niet", vertelt Glen van Eden. "We hadden een totale offday, alles ging mis. Zulke wedstrijden zitten er weleens tussen. Nu is het zaak dat we ons snel herpakken, want omdat we de laatste wedstrijd tegen GSC Esdo spelen, hebben we ons resultaat in de tweede periode nog volledig in eigen hand."

"WE KIJKEN ALLEEN OMHOOG"
Dat is een prettige constatering als je bedenkt dat Full Speed zich voor de winterstop in de laagste regionen van de ranglijst bevond. "Toen moesten we echt naar beneden kijken. Inmiddels kijken we alleen nog maar omhoog. Voor de winterstop hadden we veel pech in de vorm van blessures en alles wat mis kon gaan, ging ook mis. Tegenwoordig hebben we, op de wedstrijd van zondag na, vaak juist wel het geluk aan onze zijde. Daarnaast zijn de meeste spelers weer fit en zijn we als groep naar elkaar toegegroeid. We gaan voor elkaar door het vuur, ook al kwam dat er zondag niet helemaal uit."
Van Eden was de afgelopen seizoenen centrale verdediger, maar mag het van trainer Richard Langeveld dit seizoen als spits proberen. "Dat is natuurlijk anders, maar het gaat erom dat ik belangrijk kan zijn voor het elftal. Daarvoor hoef je natuurlijk niet per se doelpunten te maken, maar als ik de bal lekker voor mijn voeten krijg, zal ik dat natuurlijk wel proberen. En het lukt nog weleens ook."
Naast de strijd op het veld, levert Van Eden op persoonlijk vlak een andere strijd. Zijn vader Martin lijdt aan de ziekte van Huntington. "Mijn broer Rick is samen met twee vrienden de actie Beat Huntington begonnen, waarbij ze geld proberen op te halen voor het onderzoek naar deze hersenziekte. We gaan dit weekend de kwart marathon van Rotterdam en de Golden Tenloop lopen en laten ons daarvoor sponsoren. Het is een klein ding dat we kunnen doen en het zal onze vader niet helpen, maar het kan wel helpen bij het zoeken naar een mogelijke behandeling van de ziekte in de toekomst."

"OP HET VELD KAN IK MIJN VERSTAND OP NUL ZETTEN"
Voetbal is hierbij een mooie uitlaatklep voor Van Eden. "Toen die jongens de actie net gestart waren, had iedereen het erover. Die steun is natuurlijk hartstikke lief, maar op een gegeven moment kon ik aan niets anders meer denken dan aan de ziekte van mijn vader. Daardoor raakte ik nogal eens geïrriteerd. Inmiddels gaat het er minder vaak over en merk ik dat ik op het veld mijn verstand op nul kan zetten. Dat is fijn."
Ondanks deze moeilijke situatie is het niet zo dat Van Eden het voetbal kapot relativeert. "Natuurlijk wil ik elke wedstrijd winnen en baal ik enorm als dat niet lukt, net als afgelopen zondag. We hadden de opgaande lijn weer te pakken en moeten ervoor zorgen dat de nederlaag een incident was. Het zou gewoon heerlijk zijn als we de nacompetitie halen door die tweede periode te pakken."
De stijgende lijn is volgens Van Eden niet in de minste plaats te danken aan trainer Richard Langeveld. "Voor de winterstop was de groep nog niet echt een eenheid. Zelf heb ik door een blessure aan het begin van het seizoen heel wat wedstrijden gemist. De trainer doet niet heel veel anders dan zijn voorganger Henk Baggerman, maar een nieuw gezicht voor de groep deed ons goed. Gedurende het seizoen zijn we meer naar elkaar toegegroeid en inmiddels staat er een hecht collectief, waarbij we voor elkaar door het vuur gaan."
Van Eden komt zijn oude trainer Baggerman in de voorlaatste competitieronde nog tegen. "Ik gun hem het kampioenschap van harte, maar niet als het ten koste gaat van de periode die wij willen pakken."