Tabakspeciaalzaak Van Renssen is al sinds jaar en dag gevestigd aan het Vrouwjuttenland in Delft.
Tabakspeciaalzaak Van Renssen is al sinds jaar en dag gevestigd aan het Vrouwjuttenland in Delft. Foto:

Van Renssen: al 120 jaar tijd voor een rokertje en een praatje

Al 120 jaar is tabaksspeciaalzaak Van Renssen een begrip in Delft. Tijden veranderden, maar één ding bleef hetzelfde: "er is altijd tijd voor een sociaal praatje in deze steeds sneller wordende wereld."

"Mijn overgrootvader Anthonie Hendrik van Renssen kocht op 7 april 1897 deze winkel", vertelt Marjolein van Renssen. Zelf is zij de vierde generatie die in de winkel staat. "Toen hij de winkel kocht, maakte hij hier zelf ook sigaren. De productie daarvan werd later verplaatst naar een pand aan de Vlouw." De Tweede Wereldoorlog bracht een dip, maar de winkel overleefde en na de oorlog ging het beter. Andries, die de zaak overnam, opende een tweede zaak aan de Nieuwe Langendijk. In 1957 kwam zíjn zoon, Bob van Renssen, op 17-jarige leeftijd in de zaak aan het Vrouwjuttenland. Hij zou daar 60 jaar lang de scepter zwaaien, totdat zijn dochter Marjolein de zaak 10 jaar geleden overnam. "Maar mijn ouders zijn nog steeds actief betrokken bij de winkel", benadrukt Marjolein. "Toen we onlangs verbouwden kwamen ze steeds langs en ze hebben nog steeds veel belangstelling voor hoe de zaken lopen." Inmiddels heeft Marjolein zelf ook alweer 25 jaar ervaring in het vak.
Natuurlijk is er veel veranderd in die 120 jaar. "Veel oude merken zijn verdwenen. En ook producten als pruimtabak werden steeds minder verkocht." De producten die er nu zijn, zijn dan vaak wel weer luxer dan die van vroeger. "Er is veel meer variatie in tabakssoorten. De Nederlandse sigaren hebben gezelschap gekregen van Cubaanse, Dominicaanse en vele andere Zuid Amerikaanse merken."
Net als toen is de sigaar ook nu nog een luxe genotmiddel. Wat ook niet veranderd is, is het sociale aspect van de winkel: "Dit is altijd een plek geweest waar mensen kwamen voor een rokertje én een praatje. We zijn altijd betrokken geweest van met het wel en wee van onze klanten. Eén van de oudste klanten die we hebben komt hier al zestig jaar. Haar man rookte, en zij komt nog steeds wekelijks voor een Lottoformulier. Maar vooral voor de gezelligheid."
Wat zeker ook veranderd is, is de rol van ondernemerschap. Hadden haar voorvaderen nog vooral verstand van tabak, Marjolein heeft behalve vakkennis op dat gebied ook haar handen vol aan de moderne tijd: proeverijen, Facebook en de website. Want 120 jaar mag dan een eerbiedwaardige leeftijd zijn, als het aan Marjolein ligt zal het daar niet bij blijven!