Niets verraadt het nieuwe geheim onder deze oude tegels... (Foto: EvE)
Niets verraadt het nieuwe geheim onder deze oude tegels... (Foto: EvE) Foto:

Nooit meer rillen in de Nieuwe Kerk

DELFT - De lente is begonnen, het toeristenseizoen staat op het punt van beginnen en de restauratie van de Nieuwe Kerk gaat gestaag door. De nieuwste verbeteringen in de eeuwenoude kerk zijn alweer discreet onder de tegels verborgen.

Eén van de kenmerken van oude, grote kerken zoals de Oude en Nieuwe kerk is dat ze van zichzelf 'nogal frisjes' zijn. In de winter is er dan ook geen stoken aan.
Tenminste, dat wás zo. Toch zal het in het vervolg in de Nieuwe kerk behaaglijker zijn, zelfs als het buiten koud is, want in de vloer van het Middenschip is vorige week vloerverwarming aangelegd.

Vloerverwarming
De oude tegels liggen inmiddels alweer grotendeels op hun plek, en haast niets verraadt dat eronder iets veranderd is. De installateurs hebben in de afgelopen weken een vlechtwerk van slangen aangelegd waar straks warm water doorheen loopt. Dat zijn heel wat meters: in totaal liggen er in de vloer nu vijf slangen van elk 90 meter. Het zijn ook speciale slangen waar aluminium in verwerkt zit. Dat houdt de warmte langer vast. Vervolgens is er een laag zandcement overheen gegaan en daarop zijn de oude tegels met het kenmerkende ruitpatroon weer aangebracht.

Warme lucht
In combinatie met een nieuw luchtverwarmingssysteem zorgt de vloerverwarming straks voor aangename temperaturen in het middenschip. Omdat ook de oude massieve kerkbanken vervangen worden door stoelen, kan de lucht beter circuleren, ook als de kerk vol mensen zit. Het nieuwe luchtverwarmingssysteem blaast warme lucht de kerk in via roosters in de kruising van het transept en de dwarsbeuken van de kerk.
In deze weken worden vijf nieuwe centrale-verwarmingsketels en een luchtbehandelingskast geïnstalleerd.
De meeste onderdelen van het systeem worden ter plaatse gemaakt. De eeuwenoude kerk is nu eenmaal geen nieuwbouw en daarom is het allemaal een kwestie van zorgvuldig passen en meten.

Nieuwe entree
Afgelopen week is er druk gewerkt aan de hoofdingang. Hier komt een nieuwe entree met een balie en een modern vormgegeven shop.
Begin april is ook de toren weer te beklimmen en is er een gloednieuwe expositie te zien.