Gezellige ontmoetingen op de inloopochtenden van de International Neighbour Group.
Gezellige ontmoetingen op de inloopochtenden van de International Neighbour Group. Foto:

Al 50 jaar warm welkom voor partners van buitenlandse TU medewerkers

DELFT - Als je als buitenlander een baan als onderzoeker bij de TU Delft krijgt aangeboden is dat een mooie uitdaging. Maar hoe vind je als meegekomen partner je weg in Nederland? De International Neighbour Group helpt en doet dit al vijftig jaar.

Door: Helga Favier

Een groep van zestien jonge vrouwen van heel uiteenlopende nationaliteiten beschildert mokken aan een lange tafel tijdens een van de ontmoetingsochtenden op het Meeting Point aan de Zusterlaan. Lachend laat een van hen haar kunstwerkje zien. Een mok voor haar man met de tekst My wife knows everything. Ze knikt veelbetekenend. In een zithoek verderop spelen enkele peuters terwijl hun moeders geanimeerd kletsen. Kinderen zijn hier nadrukkelijk welkom en werken als een magneet op de Nederlandse vrijwilligsters. "Als je als partner mee komt met iemand die hier een vaak tijdelijke baan heeft als promovendus of postdoc aan de TU Delft, is het wel even wennen als je uit een ander land komt, de taal niet spreekt, nog geen andere mensen kent of zelf geen collega's hebt", vertelt vrijwilligster Annelies Mooij. Daarom is de International Neighbour Group opgericht die nu al vijftig jaar bestaat." Vroeger was het nog moeilijker voor de partners. "Je had natuurlijk geen mobiele telefoon met Google maps, een online vertaalprogramma of websites met Engelse informatie naast het Nederlands. Vrouwen werden dan ook opgehaald en meegenomen de maatschappij in, bijvoorbeeld om samen boodschappen te doen", vertelt Annelies. "Die tijd is voorbij", valt collega vrijwilligster Patty van Woerden haar bij. "Maar de behoefte aan contact blijft bestaan. Iedere woensdag kunnen vrouwen elkaar hier ontmoeten. We organiseren altijd een activiteit, zodat ze lekker bezig zijn, ook als het communiceren niet makkelijk gaat. Naast deze inloopochtenden, is er ook een kookgroep, Nederlandse- en Engelse les en een maandelijkse excursie. Zo krijgen de vrouwen al gauw hun eigen netwerk. Hun partners zijn ook blij want die willen natuurlijk niet dat ze ongelukkig thuis zitten."
Het is voor de vrijwilligsters meteen duidelijk wanneer een van de gasten net in Nederland is. "In september zijn ze vaak al heel dik ingepakt", legt Annelies vrolijk uit. "Want in vergelijking met veel andere landen is het behoorlijk koud." Dat was ook de allereerste indruk van Nederland die de Braziliaanse Karin had van Nederland. "Ik had het zo koud, het was gewoon beangstigend." Haar eveneens Braziliaanse vriendin Fernanda knikt. "Ik moest ook wennen aan de Nederlanders. Ze zijn veel individualistischer dan wij. In Brazilië speelt het leven zich meer op straat af en je kent je buren. Maar ik vind Nederland wel een goed georganiseerd, schoon en veilig land. Deze vrouwen, beiden afgestudeerd, hebben voor hun tijdelijke Nederlandse verblijf een stap terug moeten doen in hun carrièreplanning maar vinden dat geen probleem. Sinds ze via de Internationale Neighbour Group nieuwe vriendinnen kregen, hebben ze het naar hun zin al vinden ze het wel fijn om straks weer terug te gaan. "Ik spreek nu mijn familie en vrienden via internet", legt Fernanda uit. "Dat is prima omdat het tijdelijk is, maar het is toch anders."