Bomen in het Abtwoudsebos lagen vorige maand metershoog en in lange rijen opgestapeld, klaar om te worden versnipperd tot biomassa. (foto: Jesper Neeleman)
Bomen in het Abtwoudsebos lagen vorige maand metershoog en in lange rijen opgestapeld, klaar om te worden versnipperd tot biomassa. (foto: Jesper Neeleman) Foto:

Honderden bomen gekapt voor een beter bos

DELFT – In Delft zijn afgelopen drie maanden tussen 650 en 750 bomen gekapt. Volgens deskundigen is die massale kap alleen maar goed.

Door: Jesper Neeleman

De Gemeente Delft heeft dit voorjaar in totaal 147 bomen gekapt. Dit zijn er meer dan andere jaren, geeft een gemeentewoordvoerder aan. De reden: Delft is nu 'op een planmatige manier' bomen, die ouderdomsproblemen vertonen, aan het vervangen . Dit zijn vooral populieren, bomen die bekend staan om hun beperkte houdbaarheidsdatum.
Bezoekers van het Ackerdijkse Bos en het Abtswoudsebos merkten afgelopen tijd eveneens dat veel bomen tegen de vlakte gingen. Woordvoerder Marcel van Dun van Staatsbosbeheer laat desgevraagd weten dat in deze Delftse bossen onlangs naar schatting 500 tot 600 bomen zijn gekapt. Het betrof populieren die volgens hem aan het einde van hun levensduur zaten. "Ook veiligheid speelde een rol bij het besluit om te gaan vellen", zegt Van Dun. "Deels zullen stukken worden herplant, deels krijgt de onderbeplanting nu weer eens kans om tot boom uit te groeien." Ook de Gemeente Delft laat weten weer bomen te herplanten. Voor de 147 gekapte bomen, zijn er alweer 174 herplant.

Telefoontjes
Het viel meerdere Delftenaren afgelopen tijd op dat er wel erg veel bomen werden gekapt. Ook de KNNV afdeling Delfland kreeg er meerdere telefoontjes van verontruste burgers over. Volgens de Delftse natuurliefhebber Huub van 't Hart, binnen de KNNV secretaris natuurbescherming, is er echter niets mis met een grote kapactie. "Een deel van de bomen is ziek, zwak en misselijk en de gemeente heeft een plicht die te onderhouden", legt Van 't Hart uit. "Ze hebben dat dit voorjaar serieus aangepakt. Daardoor is het meer zichtbaar."
Het Abstwoudsebos is dertig jaar terug opgezet volgens het 'blijvers en wijkers principe', legt Van 't Hart uit. "Blijvers zijn houtsoorten die er lang over doen volwassen te worden, zoals de zomereik, essen en elzen. De wijkers zijn bomen die snel groeien, zoals wilgen en populieren. Wat je nu ziet, is dat de wijkers eruit worden gehaald, zodat de blijvers meer licht en ruimte krijgen en uitgroeien tot een volwaardig bos." En dat is goed, vindt Van 't Hart. "Alleen lijkt het nu, doordat gemeente en Staatsbosbeheer tegelijk in actie zijn gekomen, alsof de overheid een aanval uitvoert op onze bomen. Maar dit onderhoud zal zich uiteindelijk uitbetalen in een beter bos." Heeft de kap dan alleen maar voordelen? Dat ook weer niet, zegt Van 't Hart. "Het ziet er op sommige plekken momenteel niet uit. En die grote populieren boden enorm veel woongelegenheden voor spechten en halsbandparkieten. Zij worden nu even gedwongen hun heil elders te zoeken. Maar de natuur vindt haar weg wel weer."
Zowel de gemeente als Staatsbosbeheer plant altijd nieuwe exemplaren terug. "Ook hebben we in de afgelopen periode in de wijk Vrijenban extra bomen geplant", laat een gemeentewoordvoerder weten. "Het plan is om dit de komende jaren ook in de andere wijken te gaan doen. De aankomende tijd gaan we gebruiken voor het maken van nieuwe plannen voor het vervangen en planten."
En de oude en gekapte exemplaren? Die zijn vermalen tot houtsnippers en worden gebruikt als biobrandstof, een alternatieve energiebron als vervanging voor steenkool.