Afbeelding
Foto:

Pieter Roodenburg(75)

-Wat bent u hier aan de Hertog Govertkade aan het doen?
"Ik ben Yzi aan het uitlaten. Een bijzondere naam, ja, maar Izy is ook een bijzondere teckel. Hij kan high fives geven. Je staat te lachen, maar hij kan het echt. Kijk maar."

-Woont u u in de buurt?
"Ja, aan het Herenpad, hier verderop. Al 35 jaar. Het is een hartstikke leuke buurt om te wonen. We hebben veel contact met elkaar en ik heb van niemand last. 's Ochtends drinken we koffie in 't buurthuis."

-Waar houdt u zich verder mee bezig?
"Ik heb postduiven. Een stuk of dertig nog. Dit weekend ga ik weer africhten. Dan worden m'n duiffies ergens losgelaten."

-Zijn ze snel?
"Ik heb wel snelle duiven gehad. Een ervan werd eens 122 kilometer verderop losgelaten en was in een uur thuis."

-Waarom heeft u duiven?
"M'n opa Nieuwland had altijd duiven. Ik ben ermee grootgebracht. We waren thuis met zes jongens en zes meiden en ik ben de enige die duiven is gaan houden. Het is een mooie hobby. Vroeger had ik kroppers, maar toen ik in militaire dienst ging heb ik die opgeruimd. Ik ben al 55 jaar lid van De Snelvlieger, in de Delftse Hout. Vroeger hadden we 120 leden, nu nog 23, denk ik. De jeugd wil het niet meer, hè. Die lopen liever met zo'n ding aan hun oor."

-Heeft u veel geleerd tijdens militaire dienst?
"Ik was vooral in de keuken bezig. Of eten brengen naar officieren. Ook belangrijk, ja, om ze aan het eten te houden. Want werken deden ze niet."

-Wat is uw nieuws van de week?
"Dat we nog geen regering hebben."