Petra Veenswijk speelt zondag 9 april het unieke stuk Le chemin de la Croix van Marcel Dupré.
Petra Veenswijk speelt zondag 9 april het unieke stuk Le chemin de la Croix van Marcel Dupré. Foto:

Veenswijk en 'het summum' van orgelmuziek

DELFT – Toen Nederland nog massaal met de Kerst bezig was, zat organiste Petra Veenswijk zich al te verdiepen in muziek over de lijdensweg van Christus.

Zondag 9 april zal ze het resultaat van maandenlange studie in de Maria van Jessekerk laten horen. Ze speelt hier dan vanaf 15.00 uur het passieconcert 'Le Chemin de la Crois' van Marcel Dupré. Het concert is bovendien de aftrap voor een internationale orgelconcertserie die nog tot en met december duurt. "Ik ben blij dat we ook dit jaar weer enkele internationale organisten bereid hebben gevonden om hier in Delft op ons Maarschalkerweerdorgel te komen spelen", geeft ze aan. "Het is toch altijd wel weer moeilijk om alles rond te krijgen, maar het is gelukt." Overigens spelen veel organisten graag in Delft, want het orgel van de Maria van Jessekerk is uniek in z'n omvang en vrij recent gerestaureerd.
Volgende week zondag laat Veenswijk horen hoeveel erop mogelijk is. Ze speelt dan muziek die door Durpé is gecomponeerd bij de veertien kruiswegstaties, waarop de laatste dagen van Christus zijn afgebeeld. Die afbeeldingen worden tijdens het stuk in de kerk geprojecteerd. "Het is een soort filmmuziek", vertelt Veenswijk. "Op een aangrijpende manier gecomponeerd. Heel interessant. Het is klassiek, maar met iets moderns erin. Het is een werkelijk uniek stuk. Uniek ook voor Delft. Het is hier nooit eerder uitgevoerd." Het is bovendien moeilijk om te spelen. "In technisch opzicht is dit stuk het summum. Dupré was een enorme virtuoos. Het is gewoon hard werken. Dat heeft iets ambachtelijks. Ik ben er al maanden mee bezig. Toen iedereen dat blije gevoel van Kerst had, zat ik al in de sfeer van de kruisiging. Maar ik vind het een eer dit werk te spelen. En het is de moeite waard. Er komen altijd veel mensen op af." Zie voor meer informatie en het programma www.veenswijkorgel.nl.