Afbeelding
Foto:

Guus van der Horst

Guus van der Horst (71) is vrijwilliger en werkt als beheerder in de Hertenhorst. Een belangrijk deel van zijn werkzame leven was hij biologieleraar. Zijn grote passie echter was, is en blijft rugby.

1.Waarom wil je hier gefotografeerd worden?
"We staan hier in de tuin van de Hertenhorst naast de schitterende klimkabouterboom. De Hertenhorst is in 1952 gebouwd en was oorspronkelijk een vakantieverblijf voor kinderen met minder draagkrachtige ouders. Veel oudere Delftenaren hebben hier met veel plezier vakantie gevierd."

2.En wat is een klimkabouterboom?
"Onderin de boom wonen kabouters, dat weet ik toevallig, én kinderen vinden het prachtig om erin te klimmen. Zo is de boom aan zijn naam gekomen. Sommige ouders zijn bang dat hun kinderen uit de boom vallen. Dus zeg ik: 'pas klimmen als pa en moe vertrokken zijn'."

3.Kabouters bestaan toch niet?
"Oh nee, laatst was hier een jongetje van een jaar of zes met zijn kleinere zusje. 'Ik zag een kabouter', zei ik. Het jongetje reageerde vol overtuiging: 'Ja, ik zag 'm ook.' Het meisje keek op naar haar broertje en was vervolgens ook overtuigd."

4. Als ik burgemeester was…
"Dan zou ik van het burgemeesterschap onmiddellijk een duobaan maken. Zelf zou ik alle recepties en jubilarissen voor mijn rekening nemen. De overige werkzaamheden zou ik aan mijn vrouw Adri overlaten, die heeft veel meer met politiek dan ik."

5. Wat deed je in je professionele leven?
"Ik heb ruim veertig jaar in het onderwijs gewerkt onder andere als biologieleraar. Tien jaar heb ik les gegeven op de katholieke meisjes-ulo aan de Verwersdijk. Ik was maar enkele jaren ouder dan de meisjes in de hoogste klassen. Ze maakten er een sport van om me aan het blozen te krijgen. En dat lukte regelmatig."

6. Andere tijden…
"Zeker. Als biologieleraar moest ik bijvoorbeeld seksuele voorlichting geven. Het waren de jaren zeventig. De directrice was een non die, neem ik aan, weinig op had met de seksuele revolutie. Dat gaf de nodige problemen. Ze heeft zelfs posters, die zij kennelijk aanstootgevend vond, uit m'n klas gestolen."

7.Wat vind je mooi aan de Hertenhorst?
"Het bijzondere gebouw, de tuin, de omgeving, de natuur, de rust. Het is geen horecagelegenheid, maar een groot huis. Wie het huurt kan alles invullen zoals hij of zij zelf wil. Je eigen spullen meenemen, koken in een professionele keuken, je kunt de boel op je eigen manier versieren, twee slaapzalen, een kampeerveld. Iedereen vindt hier gemakkelijk zijn draai. We hebben hier zelfs zeventig heksen uit heel Europa over de vloer gehad."

8. Wat heb je met rugby?
"Prachtige sport, op en top sportief. Niet zeuren, maar doorgaan. En, in tegenstelling tot veel andere sporten, met respect voor de tegenstander. Voetbal is een herensport gespeeld door beesten; rugby is een beestensport gespeeld door heren. Ik heb 25 jaar gespeeld voor de Delftse Rugby Club, was actief in het bestuur en ben trainer/coach van jong Oranje geweest. Een schitterende tijd gehad én op de mooiste plekken in Europa geweest, zoals Rusland en Wales."

9.Niet meer actief als speler, neem ik aan…
"Ik was 'prop', dan sta je vooraan in de scrum. Dat is zwaar werk. Ik ben gestopt toen ik 45 was. Het gebeurde ook steeds vaker dat, als ik klaar stond om te tackelen, ze eenvoudig om me heen liepen. Dan weet je dat het tijd is om te stoppen."

10.Wil je nog iets kwijt?
"Ik wil niet belerend doen en ben ook niet religieus, maar ik wil toch tegen de mensen zeggen: 'stop met klagen en tel wat vaker je zegeningen'."