Achter de Ikea groeien bomen en is een aarden wal met beplanting aangelegd om het blauw met groen te verhullen, maar voor enkele politieke partijen was het niet genoeg. (foto: Jesper Neeleman)
Achter de Ikea groeien bomen en is een aarden wal met beplanting aangelegd om het blauw met groen te verhullen, maar voor enkele politieke partijen was het niet genoeg. (foto: Jesper Neeleman) Foto:

GroenLinks ergert zich groen en geel aan blauwe wand, die groener wordt

DELFT – IKEA gaat haar gebouw aan de achterzijde nog beter camoufleren en de lichtuitstraling van de parkeertoren beperken. Die toezegging stemde de gemeenteraad tevreden, waarna het instemde met het bestemmingsplan Noordoost 2017.

Door: Jesper Neeleman

IKEA wil de parkeergarage uitbreiden. Voor GroenLinks reden om met de vuist op tafel te slaan. De partij is namelijk niet blij met de blauwe achterkant van het woonwarenhuis, die van mijlenver te zien is in het omliggende en vooral groene natuurgebied. "Onze fractie wordt hierover regelmatig aangesproken door de vele gebruikers van de Delftse Hout", legt GroenLinks-raadslid Fleur Norbruis uit.
Die kritische houding van haar partij is opvallend. Vijf jaar terug poseerde GroenLinks-wethouder Saskia Bolten voor de camera van deze krant nog met managers van IKEA bij diezelfde achterwand. Door de aanplant van bomen en struiken was het hier nu heel groen, zagen alle betrokken tot hun grote tevredenheid. Ze hadden samen een rondje gelopen en het blauw was bijna niet meer te zien. Iedereen was blij.

Zorgen
De tevredenheid heeft dit jaar plots plaatsgemaakt tot zorgen. Wat is sindsdien veranderd? "De belangrijkste maatregel uit het vorige bestemmingsplan, een met klimplanten als kamperfoelie en klimop begroeid scherm van 12 bij 143 meter, is nooit uitgevoerd", reageert Fleur Norbruis. "Diverse kleinere bomen en struikgewas legden al snel na planten het loodje door de natte groeiomstandigheden. Een aarden wal met bomen werd aangelegd en is er nog steeds, maar zoals je weet verliezen bomen hun bladeren in de herfst. Tot een echte landschappelijke inpassing is het dus niet gekomen."
Toen de wens tot uitbreiding van de parkeertoren aan de orde kwam, vond GroenLinks het hoog tijd die 'blauwe doos' eens aan de kaak te stellen. Daarbij kreeg het veel steun van andere partijen. IKEA wachtte niet af en nam spoedig contact op met GroenLinks. Norbruis: "In het telefoongesprek dat ik met IKEA had, gaf het bedrijf aan zeker een volgende stap te willen zetten in de inpassing van het gebouw. We zijn blij met de coöperatieve houding van IKEA."
Het woonwarenhuis stuurde de Delftse politici, een dag voor de gemeenteraadsvergadering, bovendien een brief. Ook die is volgens Norbruis heel coöperatief. "IKEA schrijft dat het de lichtuitstraling van de parkeertoren zal beperken – onder meer door concrete maatregelen als lichtsensoren en voorzieningen aan de gevels. Zo hoort het ook als je duurzaamheid als grootwinkelbedrijf serieus neemt, vinden wij. Minder licht is immers goed voor het natuurgebied de Bieslandse Bovenpolder, maar het betekent ook dat je energie bespaart. Over een verder camoufleren van het gebouw gaat IKEA in gesprek met de gemeente, waarbij dé deskundige aan tafel zit: de stadsecoloog." Voor 1 juli wordt de gemeenteraad geïnformeerd over de resultaten van de gesprekken.

'Niet mooi'
De enige partij die zich verzette tegen het plan van IKEA om de parkeergarage uit te breiden, was Onafhankelijk Delft. "De garage is nu 12 meter hoog en mag straks 22 meter hoog worden, dat vinden wij niet mooi", legt Onafhankelijk Delft-raadslid Jan Peter de Wit uit. "Een extra verdieping moet in de piekuren het probleem van de hoge bezoekersaantallen opvangen, maar de 250 extra plekken die het oplevert zijn niet echt een oplossing. Ze kunnen de garage beter naar de voorkant uitbreiden of een garage onder de grond aanleggen."
De houding van GroenLinks verbaast De Wit. "Onder druk van de raad worden dan straks extra bomen aan de achterzijde geplant, maar dat zo'n garage een verdieping hoger wordt; daar zitten ze dan weer niet mee. Ze zoeken denk ik iets om hun groene imago op te poetsen. Maar het mogelijk maken van meer parkeerplekken voor auto's is niets groens aan."