Organisatoren Michel Koreneef (links) en René Jansen kijken trots en tevreden terug op 22 mooie edities van het 4 tegen 4 schoolvoetbaltoernooi.
Organisatoren Michel Koreneef (links) en René Jansen kijken trots en tevreden terug op 22 mooie edities van het 4 tegen 4 schoolvoetbaltoernooi. Foto:

Kinderen massaal in actie tijdens 4 tegen 4 schooltoernooi

DELFT – Op het terrein van SEP begint woensdag weer een groot schoolvoetbaltoernooi waar ruim tweeduizend jonge Delftenaren aan meedoen. Zij strijden om de eer van hun school én bekers.

Lang geleden, zo'n 23 jaar om precies te zijn, was voetbalvereniging SEP net verhuisd naar het nieuwe complex op Sportpark Tanthof Zuid. De club had echter nog weinig jeugdleden. Om het voetbal onder jeugd te promoten, bedachten ze een schoolvoetbaltoernooi. Leerlingen van scholen speelden wedstrijdjes 4 tegen 4. "Toen waren het nog 23 teams", herinnert Michel Koreneef zich. De 46-jarige Delftenaar is vanaf dag één bij het schoolvoetbaltoernooi betrokken. Bij SEP vonden ze het een geslaagd project. "Uit de evaluatie bleek dat ook anderen het leuk vonden. Dus wilden we hiermee verder." En aldus geschiedde. "In de loop der jaren hebben we altijd geëvalueerd en goed naar de scholen geluisterd. Zo zijn we gekomen tot waar we nu staan."

Groots toernooi
En dat is een groots toernooi. Dit jaar doen, verspreid over drie woensdagdagen, 324 teams mee van scholen uit Delft en Den Hoorn. Zij hebben zo'n 2400 teamleden. Dit wordt in goede banen geleid door 48 scheidsrechters en zeventig vrijwilligers. Ga er maar aan staat om dit naar ieders wens te organiseren. Michel Koreneef maakt zich daar niet druk om. "Ach", reageert hij, "ik heb wel voor hetere vuren gestaan. Veel is al goed bedacht en uitgedacht. Het is net als het bouwen van een huis. Als je een goed fundament hebt, kun je elk huis bouwen dat je wilt. En ons fundament staat goed. Ja, zo'n toernooi brengt natuurlijk veel werk met zich mee. Zo liep ik net nog programmaboekjes te verspreiden en kreeg ik zojuist een berichtje van een scheidsrechter, die had zijn arm gebroken. Dan moet je weer even schuiven. Maar de organisatie staat en alle belangrijke zaken zijn goed geregeld." Ook op de dag zelf is Koreneef vaak erg druk. Zodoende vindt hij het lastig de vraag te beantwoorden of het leuk is om een wedstrijdje 4 tegen 4 schoolvoetbal te kijken. "Daar heb ik nooit echt tijd voor. Misschien dat ik de afgelopen 23 jaar één of twee keer naar een wedstrijd heb gekeken. Op zo'n middag ben ik de hoofdverantwoordelijke. Een soort vliegende keep die kijkt of alles goed gaat en inspringt als het nodig is."
Het is in elk geval altijd heel gezellig, merkt Michel Koreneef. "Vaak is het lekker weer. Dan zie je dat mensen zelf een kleedje of stoel meenemen en vanaf hier het hele schouwspel bekijken. Verder kan iedereen meedoen. Paars, oranje, groen, geel, groot of klein, iedereen is welkom." De één is fanatieker dan de ander. "Dat is heel verschillend. De één loopt er heel professioneel bij, in een compleet tenue en met scheenbeschermers. En een ander kind komt op normale schoenen. Maar ze hebben allemaal evenveel lol en uiteraard is er altijd strijd, want er is een bokaal te winnen."
SEP heeft nu, anno 2017, een fatsoenlijke jeugdafdeling met heel wat teams. "Maar om stabiel te blijven heb je altijd nieuwe aanwinsten nodig. Of zo'n toernooi nieuwe leden oplevert durf ik niet te zeggen, maar het draagt in elk geval bij aan onze naamsbekendheid." Zie voor meer info www.vvsep.nl.