Afbeelding
Foto:

Anje Aanen

Anje Aanen begon vorig als beheerder van kinderboerderij Tanthof en de Waterspeeltuin. Hier is het momenteel al volop lente.

1. Waarom wilde je per se op kinderboerderij Tanthof worden gefotografeerd?
"Omdat ik hier het grootste deel van de week te vinden ben. Hier ligt mijn hobby en passie."

2. Wat heb je met dieren?
"Vroeger, toen ik nog klein was, zei ik al dat ik later met dieren wilde werken. Ik sleepte elke dood vogeltje mee naar huis omdat ik het weer wilde oplappen. We hadden veel dieren. Een mini dierentuin, maar het was nooit genoeg. Toen ik was 12 was ben ik bij een boer gaan werken, die allemaal beestjes had. Dat heb ik tot m'n zestiende gedaan. Ik vond werken met dieren zo leuk dat ik er m'n vak van wilde maken. Ik heb na de middelbare school mbo dierverzorging gedaan, gevolgd door een hbo-opleiding op het gebied van de combinatie dier en zorg."

3. Je bent hier vorig jaar zomer begonnen. Is er sindsdien veel veranderd?
"We hebben eerst gekeken wat we wilden. Dat is de combinatie van dieren en educatie. We krijgen daarom knuffelpleinen met Vlaamse reuzen. Er komt naar verwachting in april een varkensverblijf waar varkens in de modder kunnen spelen. Verder is er inmiddels veel opgeknapt, maar ook de administratie is op orde gebracht."

4. Wat vind je mooi aan werken met dieren?
"Ik word er altijd vrolijk van. Als ik me rot voel of niet lekker ik m'n vel zit, dan ga ik op m'n billen tussen de geitjes zitten... Dan komen ze bij je zitten en voel je je onderdeel van de groep. Dat geeft een goed gevoel en maakt veel los. Verder oordelen dieren nooit en zijn ze altijd blij je te zien."

5. Is de lente al los gebarsten?
"Ja, sinds vorige week. We hebben veel drachtige dieren. Drie schapen zijn drachtig, één heeft inmiddels gelammerd. Van onze negen drachtige geiten hebben er inmiddels twee gelammerd. We hebben al drie kuikentjes en rond dit weekend komen de eieren in de broedmachine uit. Maar de lente begint pas echt, vind ik, als de vogeltjes weer naar buiten mogen. Die zitten in verband met de vogelgriep helaas nog steeds opgehokt."

6. Waar hou je je verder zoal mee bezig?
"Ik ben een muziekliefhebber. Ik zing in de coverband Sonic Disaster. Daarnaast ben ik fanatiek moestuinier. In het zomerseizoen rijd ik met paard en wagen met gehandicapten rond."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"Zou ik zorgen dat stichtingen zoals die van ons de waardering krijgen die ze nodig hebben. We werken hier met stagiaires uit het speciaal onderwijs en hebben vrijwilligers in alle soorten en maten. We zijn een ontmoetingsplek waar iedereen welkom is en waar iedereen naartoe kan. En er zijn meer plekken waarvoor dit geldt. Zulke locaties zou ik omarmen."

8. Waarom is het goed dat de kinderboerderij en waterspeeltuin niet verloren zijn gegaan?
"Ik denk dat we voor de omliggende wijken een grote sociale rol spelen. We zijn een centraal en groen punt waar mensen samenkomen. Het is hier voor iedereen leuk en er is voor iedereen wat te doen. Ook als je geen kinderen hebt."

9. Hoe zie je de toekomst van deze plek?
"Rooskleurig. We hebben de drive en de mogelijkheden om hier een aantal jaar een mooie plek te behouden. En de draagkracht is er."

10. Wil je nog iets kwijt?
"Als mensen iets willen bijdragen: alle hulp is welkom. Er is hier altijd wel een klusje te doen."