Susan Veldman en Wim van Velzen vinden het geweldig om in groepsverband muziek te maken. Ze hopen dat meer Delftenaren komen ervaren hoe leuk dit is. (foto: Jesper Neeleman)
Susan Veldman en Wim van Velzen vinden het geweldig om in groepsverband muziek te maken. Ze hopen dat meer Delftenaren komen ervaren hoe leuk dit is. (foto: Jesper Neeleman) Foto:

Oude Muziekvereniging Prins Hendrik hoopt op nieuw leven

DELFT – Muziekvereniging Prins Hendrik is oud, maar niet oubollig. Dat benadrukken bestuurslid Wim van Velzen en Susan Veldman. Om de vereniging nieuw leven in te blazen, organiseren ze op 5 en 6 april open repetities.

Muziekvereniging Prins Hendrik werd 84 jaar geleden opgericht door de heer van Holst. Sindsdien gebeurde en veranderde veel. Vandaag de dag bestaat de vereniging uit een dertig koppig symfonieorkest en een zangkoor, dat vijftig leden telt.
En dat mogen er best wat meer zijn, vinden Wim van Velzen en Susan Veldman. Susan zit in het orkest. "Daar zitten hele goede spelers bij, maar ook gemiddelde. Dat is prima, want plezier staat voorop. Samen vormen we een mooi geheel, dat hele bijzondere klanken produceert. We spelen klassiek, maar ook populaire muziek en filmmuziek." Susan Veldman had al in meerdere orkesten gezeten, voordat ze via haar man bij Prins Hendrik verzeild raakte. "Want ik heel bijzonder aan Prins Hendrik vind, is dat het ontzettend gezellig is. Het voelt echt als een warm nest, iedereen is heel vriendelijk." Maar: "Een beetje nieuw leven erin zou fijn zijn. We zijn heel erg op zoek naar nieuwe muzikanten die ons willen versterken."
Wim van Velzen, in Delft bekend vanwege de Spar-supermarkt die hij jarenlang aan de Burgwal had, sluit zich er helemaal bij aan. "We proberen de vergrijzing binnen onze vereniging tegen te gaan", zegt Van Velzen, binnen Prins Hendrik actief in het zangkoor. "Als bij ons iemand van 50 jaar oud binnenkomt, dan is 'ie jong." Om dit te veranderen is onder meer het repertoire aangepast. "Zo zingen we tegenwoordig ook nummers van André Hazes, Wim Sonneveld en Abba." Wie mee wil zingen hoeft geen stemtest te doen. Een beetje enthousiasme is genoeg. "Mensen zeggen vaak over zichzelf dat ze niet kunnen zingen. Nou, niemand van ons koor kan mooi zingen. Maar samen zingen we hartstikke mooi." Zingen is verder vooral heel erg leuk om te doen, vindt Van Velzen. "Ik ga na de repetitie altijd weer blij naar huis."
Muziekvereniging Prins Hendrik kampt met het probleem van een oubollig imago. Ten onrechte, vinden Wim van Velzen en Susan Veldman. "Zeker in de mannenwereld", zegt Van Velzen. "Mannen vinden zingen niet stoer. En misschien had ik dat een aantal jaar geleden ook wel gezegd. Maar we zingen hartstikke leuke liedjes en je kunt meteen meedoen."
Veel mensen hebben tegenwoordig echter al veel bezigheden en hobby's, zegt Susan. "Daar leidt het verenigingsleven onder. Het is steeds lastiger nieuwe leden te vinden. Maar samen muziek maken; dat is het leukste dat er is."
Wie dat wil komen ervaren kan naar één van de open repetities komen. Woensdag 5 april houdt het orkest zo'n avond, het koor volgt een dag later, op donderdag 6 april. De repetities beginnen om 20.00 uur bij de Drumguards Delft aan de Estland 2. Er is die avond een speciaal programma waar niet-leden zich makkelijk bij kunnen aansluiten. Aanmelden mag, maar is niet verplicht. Voor het orkest wordt dit wel aangeraden, omdat de muziek dan vooraf kan worden opgestuurd.
Zie voor meer informatie en aanmelden de website www.prinshendrikdelft.nl.