Tussen de Teding van Berkhoutlaan en de  Van Blommesteinstraat (rechtsachter) bevindt zich nu nog een stukje niemandsland. (foto: Martijn Linthorst)
Tussen de Teding van Berkhoutlaan en de Van Blommesteinstraat (rechtsachter) bevindt zich nu nog een stukje niemandsland. (foto: Martijn Linthorst) Foto:

Van basisschool tot vervallen pand tot kale zandvlakte tot...?

DELFT – Niemand weet wat met een kale bouwgrond aan de Teding van Berkhoutlaan gaat gebeuren. En dat baart Wim Dorst, die tegenover dit stukje Delft woont, zorgen.

Door: Jesper Neeleman

Vele Delftenaren zaten hier, aan de Teding van Berkhoutlaan 10, in de schoolbanken. Ze volgden basisonderwijs op de Gabriëlschool West. Tot 2011. De roomskatholieke basisschool betrok in het voorjaar een nieuw pand in de wijk Harnaschpolder. De verhuizing ging gepaard met een nieuwe naam: Gabriëlschool Harnaschpolder.
Het in 1965 gebouwde schoolgebouw verpauperde al gauw. Onkruid groeide welig op het schoolplein, de verf bladderde beetje bij beetje af. Om het nog een kleine beetje leefbaar te houden, werd het pand anti-kraak. Dat scheelde. Iets. Maar de gemeente zat in haar maag met hoge stookkosten. Daarnaast werd het pand er met het verstrijken van de tijd niet veiliger op. Dus ploften bij omwonenden onlangs een brief op de mat, waarin sloopwerkzaamheden zijn aangekondigd.

Stil
En aldus geschiedde. Het schoolgebouw ging plat. Daarna bleef het stil. "Dat verontrust mij", zegt Wim Dorst, die aan de Van Blommesteinstraat, pal tegenover het 779 vierkante meter grote stuk grond woont. "Er blijft maar een radiostilte. Ik vertrouw het niet. En er zijn meer omwonenden die zich afvragen wat hier gaat gebeuren." Waar hij bang voor is? "Ik geniet hier al bijna 34 jaar van een vrij uitzicht met veel zon. Daar heb ik het huis voor gekocht. Als er straks opeens een Vermeertoren voor m'n neus verrijst, dan ben ik niet blij."
Hij probeert een spreekwoordelijke vinger aan de pols te houden, maar krijgt z'n spreekwoordelijke voet niet tussen de deur. "Hopelijk is er geen verborgen agenda."
De Gemeente Delft laat bij monde van een woordvoerder weten dat de toekomst van het stuk grond momenteel nog onduidelijk is. "De gemeente voert momenteel gesprekken met een koper over de verkoop van de kavel", zegt de woordvoerder. "Volgens het huidige bestemmingsplan heeft de kavel een maatschappelijke bestemming. Indien de toekomstige ontwikkelingen niet passen binnen de huidige bestemming, dan zal hiervoor een planologische procedure worden doorlopen."
Dorst hoopt dat het stuk grond in de toekomst als een een groenstrook wordt ingericht. "Dat zou fantastisch zijn. Als compensatie voor de hoogbouw die hier is gekomen. Er is hier nu al een groenstrook die intensief wordt gebruikt door jong en oud. Die mogen ze van mij doortrekken. Maar ik besef dat dit een wensdroom is die vast niet uitkomt…"