Samenspraakcoach Jos de Neven en haar leerlingen Nederlands.
Samenspraakcoach Jos de Neven en haar leerlingen Nederlands. Foto:

SamenSpraak helpt anderstaligen op een persoonlijke manier vooruit

DELFT - Hoe leer je als buitenlander Nederlands te praten zoals Nederlanders dat doen, soms op informele wijze? Bij het project SamenSpraak van het Gilde Delft coachen 50plussers eens per week anderstaligen en leren aan hen onze taal op een persoonlijke manier.

"De Nederlandse taal is best wel moeilijk", vindt de Iraanse Fatima. "Wat betekent bijvoorbeeld de uitdrukking 'met de deur in huis vallen' of 'die laat er geen gras over groeien'? Dat kunnen mijn man ik nu vragen aan onze SamenSpraak-coach Jos de Neve. Iedere week leren we nieuwe woorden. We praten over Iran en Nederland, lezen samen de krant en gaan soms ook naar een tentoonstelling."
Fatima is onderzoeker aan de TU en vijf jaar in Nederland, haar man Erfan is anderhalf jaar geleden naar Nederland gekomen en volgt een onderzoeksproject aan de TU. ''Bijna iedereen op de universiteit spreekt Engels", vertelt hij. "Het is moeilijk om Nederlands te praten en daarom is het fijn dat Jos ons zo goed helpt."

Nieuwe baan
Binnenkort krijgt Fatima Nederlandse collega's in haar nieuwe baan en ze hoopt dan veel in het Nederlands te spreken met hen. "We willen graag integreren hier. Ik vind het bijvoorbeeld leuk dat je hier zo informeel met je baas omgaat en ´jij´ zegt. Dat doe je in Iran echt niet."
SamenSpraakcoach Jos de Neve weet maar al te goed hoe het is om in een vreemde cultuur te wonen. Ze leefde zelf twintig jaar in Italië en weet nog goed hoe moeilijk het soms was om een andere taal te leren. "Het was echt een cultuurschok om weer terug te zijn in Nederland. De mensen in Italië waren heel warm, kwamen naar me toe, stelden zich voor en maakten een praatje. Nederlanders zijn afstandelijker. Het is extra moeilijk als je de taal natuurlijk niet goed spreekt, daarom wil ik als taalcoach graag helpen."

Contact onderhouden
Tegen dit soort barrières liep ook de Syrische Mohammad Faisal aan, die communicatie-techniek studeerde in Damascus en sinds 2014 in Nederland is. "Ik heb wel Syrische vrienden, maar het is moeilijk om Nederlands te spreken als je nog weinig Nederlandse mensen kent."
Twee jaar is hij nu bij Jos en hij is erg blij met haar hulp. "Zij heeft me er echt doorheen gesleept om toegelaten te worden bij HBO Maritieme techniek en samen met mij is de leerstof doorgenomen. Maar ook toen ik wilde klussen in mijn huis, was ze er voor mij en reed ze met haar auto naar de bouwmarkt. De begeleiding van Jos zit er binnenkort op, maar we blijven elkaar zien."
Jos reageert vriendelijk: "Ik hou vaak nog contact met de mensen die ik heb begeleid. Ik vind deze ontmoetingen vaak heel gezellig en heb het gevoel dat ik echt iets nuttigs doe."

Nieuwe taalcoaches
Een SamenSpraakcoach is gemiddeld één tot maximaal twee jaar beschikbaar en krijgt dan een nieuwe leerling toegewezen. Jos, die ook de coördinator van SamenSpraak is, vindt het jammer dat er vaak een wachtlijst is voor anderstaligen "We kunnen nog heel goed nieuwe taalcoaches gebruiken." Meer informatie: www.gildedelft.nl/samenspraak/.