Waar bij DOK Centrum op het Vesteplein nu nog een zijgevel is, moet straks in de nieuwe situatie één van de twee ingangen komen.
Waar bij DOK Centrum op het Vesteplein nu nog een zijgevel is, moet straks in de nieuwe situatie één van de twee ingangen komen. Foto:

DOK en De VAK worden één, groter en OPEN

DELFT – DOK en De VAK gaan samen verder in het gebouw van de bibliotheek en daar blijft het niet bij. Ze gaan samen verder onder één naam: OPEN. Het pand wordt verbouwd en uitgebreid. Kosten: 5,4 miljoen euro.

Door: Jesper Neeleman

Het idee om samen te gaan in één pand komt van de Gemeente Delft. Momenteel zijn DOK en De VAK allebei te groot behuisd en dus te kostbaar. Afgelopen tijd hebben beide culturele organisaties de koppen bij elkaar gestoken en plannen gesmeed. Die staan nu samengevat in een 'voorlopig ontwerp'.
"Als ik die plannen nu zie ben ik heel trots", zegt Margot Nicolaes, directeur van DOK. "Zeker als je bedenkt waar we twee jaar terug nog stonden. Toen hadden we twee partijen die er niet om zaten te springen te gaan samenwonen, maar hier door bezuinigingen wel toe werden gedwongen."
Nu, twee jaar later, stevenen DOK en De VAK op een gelukkig huwelijk af. Ze pakken het samen groots aan en zijn ambitieus. Ze mikken ze in de toekomst bijvoorbeeld op 700.000 bezoekers per jaar. Die bezoekers kunnen hier dan dagelijks van 09.00 uur tot 23.00 uur terecht. En iedereen is welkom.
Om de twee instellingen - met alles dat ze te bieden hebben - in één pand verder te kunnen laten gaan, is alleen wel meer ruimte nodig. Eén van de vijf geschetste scenario's heeft daarom de voorkeur van DOK en De VAK: het Coolcat-scenario. In dit plan wordt 650 vierkante meter aan aangrenzende kantoor- en winkelruimte aan het huidige pand toegevoegd. Die winkelruimte wordt nu nog ingevuld door kledingwinkel Coolcat. "Maar er is grote kans dat deze zaak hier weggaat", weet Nicolaes. Hier moet één van de twee nieuwe ingangen komen. OPEN krijgt een horecadeel. Verder wordt er flink verbouwd om iets als muziek- en danslessen in één pand te kunnen laten samengaan met het fenomeen bibliotheek. De hele verbouwing met alles erop en eraan mag wat kosten. Ruim 5 miljoen euro. Omdat OPEN het huidige pand van Coolcat erbij wil betrekken, moet ook hiervoor de knip worden getrokken: bijna 1 miljoen euro. De extra vierkante meters hebben bovendien gevolgen voor de huurlasten: die zullen omhoog gaan.
Wie dit alles betaalt? Ook dat staat toegelicht in het plan. Het grootste deel is voor de Gemeente Delft. Die mag 3,3 miljoen euro bijdragen, waarvan 2 miljoen al is gereserveerd. Over het resterende bedrag gaat politiek Delft bij het bespreken van de Kadernota, volgende maand, in gesprek. Ruim 1 miljoen euro komt van een investering van Bouwinvest, de verhuurder van het pand. Het resterende bedrag komt van DOK zelf, fondsen- en sponsors en een investering van een partij die de horeca wil doen.
Ondanks het kostenplaatje is dit het scenario dat het volgens DOK en De VAK moet worden. Andere scenario's zijn 'slechts' op hoofdlijnen verkend. Maar, zegt Margot Nicolaes: "Ook de andere opties kosten geld. En met het Coolcat-scenario houden we in elk geval alles bij elkaar."
Volgens de planning wordt in april het definitieve ontwerp al uitgewerkt. Diezelfde maand wordt de omgevingsvergunning ingediend. De aanbesteding volgt in mei, de bouwvoorbereiding in juli. De start van de uitvoering is in juli/augustus, zodat het verbouwde en uitgebreide pand in januari 2018 opgeleverd kan worden.