Afbeelding
Foto:

Goed schilderwerk en de vele verschillende verfsoorten

Goed schilderwerk zorgt ervoor dat de woning er netjes en goed onderhouden uit ziet. Bovendien beschermt goed schilderwerk het materiaal tegen slijtage. Je kunt schilderwerk onderverdelen in binnenschilderwerk en buitenschilderwerk.

Bij binnenschilderwerk kun je denken aan muren, plafonds, trappen en houten vloeren. Binnenschilderwerk is eens per zeven jaar toe aan een nieuwe laag verf. Buitenschilderwerk betreft het schilderwerk aan kozijnen, deuren, gevelbetimmering en dakgoten. Buitenschilderwerk is eens in de vijf jaar toe aan een nieuwe laag verf.
Schilderwerk beschermt hout en stucwerk tegen vocht. Zo biedt het bescherming tegen de regen aan de buitenkant van het huis en tegen condens aan de binnenkant van het huis. Houtrot krijgt bij goed, gedegen onderhoud geen kans. Hout en ander materiaal wordt dankzij een verflaag beschermd tegen slijtage. Goed onderhoud van het schilderwerk zorgt voor een langere levensduur van de verflaag. Neem daarom regelmatig het schilderwerk af met een vochtige doek.Van een schilder mag je goed werk verwachten en er van uitgaan dat hij de juiste verfsoort en de juiste verftechniek gebruikt die nodig is voor bepaalde schilderwerkzaamheden. Hij doet het werk snel en uiterst nauwkeurig.

Verfsoorten
Voor het buitenschilderwerk worden verfsoorten gebruikt die de te schilderen materialen beschermen tegen regen en zon. Meestal is dat alkydverf, een goed dekkende verfsoort op oliebasis. Alkydverf wordt verdund met terpentine en heeft een langere droogtijd. Je kunt alkydverf eventueel vervangen door acrylverf. Deze droogt sneller en geeft minder schadelijke dampen af, maar alkydverf heeft een over het algemeen een betere dekking en een gladder resultaat. Gebruik voor het verven van kozijnen, deuren en betimmering altijd een dekkende verf, bijvoorbeeld hoogglansverf. Deze heeft een harde toplaag waardoor het een verf is die het hout een goede bescherming geeft. Begin met minimaal één laag grondverf en twee lagen lakverf. Dekkende verf kun je gebruiken voor het schilderen van hout, kunststof en aluminium. De laatste twee materialen moeten wel eerst voorbehandeld worden met een hechtprimer. Voor het schilderen van kozijnen, betimmering en schuttingen wordt vaak beits gebruikt. Beits blijft minder lang goed in vergelijking met dekkende verf, maar omdat er geen grondverf wordt gebruikt is het makkelijk bij te houden. Onbehandeld hout kun je verven met een transparante lak, zodat je de structuur van het hout blijft zien. Voor het schilderen van stenen buitenmuren kun je een synthetische muurverf gebruiken.