Gunther Niessen brengt de dagen door met gehoorbescherming op zijn hoofd. ‘Mij kunnen ze niet pakken’, zegt hij. (foto: Jesper Neeleman)
Gunther Niessen brengt de dagen door met gehoorbescherming op zijn hoofd. ‘Mij kunnen ze niet pakken’, zegt hij. (foto: Jesper Neeleman) Foto:

Geluiden van verwarmingsinstallatie laten Gunther Niessen niet koud

DELFT – Gunther Niessen en zijn 'weerwolfgroep' zijn het zat om constant geluid te horen dat afkomstig is van de verwarmingsinstallatie in de Sterflat aan de Griegstraat. Hij zal niet rusten voordat hij zijn rust terug heeft.

Gunther Niessen brengt de dagen door met gehoorbescherming op zijn hoofd. De beste die hij kon vinden. Alleen zo kan hij het constante geluid dat hij in zijn woning hoort stoppen.
Niessen is een excentrieke man. De 77-jarige Delftenaar is wetenschapper, uitvinder, won met zijn albatros windmachine een innovatieprijs, werkte voor DSM en de TU Delft en verhuisde om die redenen bijna twintig jaar geleden van Duitsland naar Nederland. Hij wilde in 2012 met de IQ-Partij meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen, maar probeert nu van zijn pensioen te genieten. Dat lukt maar mondjesmaat. "Tot twee jaar terug woonde ik hier heerlijk", begint hij. Maar toen begon de ellende. "Als die pompen van de verwarming gingen draaien, dan begon het huilen van de verwarming." Het steeds weer terugkerende geluid zorgt voor een reactie in de hersenen, legt Niessen uit. "Onze hersenen moeten van oudsher snel kunnen reageren op dreigend geluid, een soort alarmreactie. Hersenen kunnen dat 300 keer per dag doen, maar de hersenen van mensen in deze flat moeten het duizenden keren per dag doen. Dat vermoeid en verlamd de mensen." Volgens Niessen is dat veel van zijn buren al te veel geworden. "De man die boven me woonde had plots een hersenbloeding. Hier rechts, m'n buurvrouw, was plots verward. En de vrouw aan de andere kant was ook opeens dement. De man die hier linksboven me woonde: plots dood." Met nog een handvol andere bewoners heeft Niessen zich verenigd in de weerwolfgroep.
Vidomes erkent dat er geluid te horen was en is in de flat. "Een soms tikkend geluid in de leidingen is inherent aan de bouwperiode van het complex en de bijbehorende collectieve verwarmingsinstallatie", legt een woordvoerster van de woningcorporatie uit. "Dit complex is gebouwd in 1972. Het geluid heeft te maken met opwarming en afkoeling van de stalen leidingen die langs andere materialen schuiven, zoals hout en beton. Stalen leidingen zetten uit bij warmte en krimpen wanneer ze afkoelen. Die beweging zorgt soms voor een tikkend geluid. Helaas is dit vaak inherent aan de bouwperiode en de collectieve installaties die in die periode gebruikt werden. Vervelend natuurlijk, maar dit zijn 'gebouwgeluiden', zoals bijvoorbeeld ook een lift of een mechanisch ventilatiesysteem geluid maken."
Onzin, vindt Niessen. Volgens hem is er opzet in het spel. "En een verwarmingsmonteur bevestigde dat. Hij vertelde dat de pompen verkeerd waren afgesteld en dat dit wel met voorbedachte raden moet zijn. Ik heb duizend keer om dempers gevraagd, om achter de verwarmingsbuizen te plaatsen. Een hele goedkope oplossing, maar ze doen het niet." Niessens hoofdverdachte van het vermeende gerommel aan de pompen is de huidig complexbeheerder. Volgens de 77-jarige bewoners probeert hij de ouderen in het complex bewust het leven zuur te maken omdat hij hier plezier aan beleeft. Op verschillende websites deelt Niessen hierover alle details. Hij is strijdbaar. "We hebben ons een hele tijd soft opgesteld. Maar sinds hier een kaalslag is in de woningen gaan we harder optreden en ervoor zorgen dat het pompgeluid niet meer terugkomt." Niessen is blij dat de complexbeheerder er vanaf 1 april niet meer zal zijn. Volgens hem is hij ontslagen omdat bewoners met hem overhoop lagen. Vidomes laat desgevraagd weten dat hij per 1 april een promotie heeft gekregen en binnen Vidomes een nieuwe functie krijgt. "De eerste overwinning van de weerwolfgroep", zegt Niessen.
Vidomes is op haar beurt blij dat er sinds het verwarmingssysteem eind 2016 is vervangen, nog maar drie klachten over geluidsoverlast zijn binnengekomen. Volgens Niessen nog drie te veel. "We gaan dit doorzetten en hard optreden." Hij zet z'n oorbeschermers weer op. "Mij kunnen ze niet pakken."