Afbeelding
Foto: Hans Buskes

Twitterende bestuurders in een mindmap

DELFT - Hoe actief is het Delftse College van B en W op Twitter? En hoe groot is hun invloed? Mindmapgoeroe Hans Buskes zet het getwitter van het college in een mindmap.

-Hans, de macht van Twitter is tanende. Waarom zou je dan het twittergedrag van het Delfts college mindmappen?
"Huh, Twitter tanende? Trump won de verkiezingen dankzij Twitter. Ook bij de Tweede Kamerverkiezingen speelt Twitter een belangrijke rol. Het is wel zo dat er meer social media bijgekomen zijn, maar om dan te beweren dat Twitter taant? Ja, WhatsApp en Facebook kennen de meeste gebruikers, maar Twitter is nog steeds onbetwist het snelste medium om nieuws te delen."

-Okay, okay, naar je mindmap dan. Ik zie termen als invloed en stemming. Hoe moeten we dat lezen?
"Invloed zegt iets over het gewicht van je tweets. Twittertool Coosto berekent invloed op basis van hoeveel discussie je weet los te maken. Daarbij wordt gekeken naar het aantal retweets en naar het aantal reacties op je tweets – en naar het aantal reacties op die reacties. En als het gaat om invloed is de twitterkampioen binnen het college… – padammm, tromgeroffel! – wethouder Raimond de Prez. Hij is het meest invloedrijk, weet de meeste discussie los te maken. Aan de andere kant: hij zit wel in de staartgroep als het gaat om het verspreiden van positieve tweets. Iets meer dan een kwart van zijn tweets zijn feelgood tweets."

-Wat stemming betreft kun je het college dus in twee groepen verdelen?
"Je bedoelt Marja van Bijsterveldt en Ferrie Förster versus de rest? Van dit college zou je Van Bijsterveldt en Förster inderdaad kunnen zien als brengers van feelgood nieuws. Zij zijn de stemmingmakers van het college. En dan vooral Ferrie Förster, want hij is in aantal tweets in de laatste 12 maanden de twitterkampioen van het college."

-Goed, we hebben al twee kampioenen gehuldigd. Zijn er nog meer kampioenen?
"Jazeker! Wat dacht je van onze burgemeester? Zij is de op De Prez na invloedrijkste twitteraar én twitterkampioen als het gaat om het aantal volgers; zij heeft meer volgers dan alle andere collegeleden bij elkaar! En ook hier is er een andere kant: zij heeft wel de minste tweets verstuurd. Desondanks is zij voor mij de kampioen van de kampioenen, met haar absurd hoge aantal volgers, vergeleken met de andere collegeleden."

-Resteren nog wethouders Hekker, Harpe en Brandligt. Valt er nog iets te zeggen over hun twittergedrag?
"Nou, vooral wat aanbevelingen: ga vaker de interactie met bewoners aan, deel nieuws, maak stemming, start discussies en blijf aan die discussies deelnemen. Een college dat meer twittert, profileert Delft meer!"

Reageren? Graag! via – uiteraard! – Twitter! Gebruik #mindmap015.