Bart Smals vorige maand op de Markt, toen de 'Bakkie Doen-truck' van de VVD hier neer was gestreken.
Bart Smals vorige maand op de Markt, toen de 'Bakkie Doen-truck' van de VVD hier neer was gestreken. Foto:

Twee Delftse VVD-raadsleden naar de Tweede Kamer?

DELFT - Op de kandidatenlijst voor de tweede kamer van de VVD staan twee Delftse raadsleden. Bart Smals (plek 48) en Linda Böcker (plek 68).

"Een bijzonder avontuur", omschrijft Smals de route naar de kandidatenlijst en de campagne. Smals woont in Delft en is fractievoorzitter van de VVD in de Delftse gemeenteraad, maar ook apotheker in het Westland. "Het is best lastig om dat allemaal te combineren, maar juist die dingen die ik dagelijks in de apotheek mee maak, wil ik naar Den Haag brengen", vertelt hij. "Vanuit mijn beroep zie ik wat er mis gaat, bijvoorbeeld in de ouderenzorg, maar ik zie nog vaker wat er allemaal goed gaat. Met zo'n praktische blik naar het beleid kijken, ik hoop dat dat wat uit kan maken."

Best bijzonder
Dat de VVD twee kandidaten uit Delft op de lijst heeft is best bijzonder. "Over het proces er naar toe kan ik een boek schrijven, heel interessant om dat mee te maken", zegt Linda Böcker. "Dat gaat er bij de VVD erg professioneel aan toe. En het is interessant om op deze manier meer te zien en te leren van de landelijke politiek." Böcker werkt in het dagelijks leven bij de afdeling Mobiliteit en Milieu van de Provincie Zuid-Holland. Zij combineert dat met het raadslidmaatschap in de Delftse gemeenteraad.
De kans dat beide raadsleden in de Tweede Kamer terechtkomen is natuurlijk niet zo groot. Maar bij regeringsdeelname door de VVD en doorschuiven van de andere kandidaten, is het niet onwaarschijnlijk dat Smals ergens de komende jaren Delft mag vertegenwoordigen in Den Haag. "Als dat gebeurt stop ik natuurlijk met het raadswerk. Er staan voldoende goede mensen bij de VVD klaar om de ruimte die dan ontstaat in de fractie op te vullen. Daar maak ik me geen zorgen om", aldus Smals.