Vrijwilligers waren afgelopen winter al druk met het verspreiden van mest.
Vrijwilligers waren afgelopen winter al druk met het verspreiden van mest. Foto:

Kindertuinen binnenkort weer open

DELFT - Vrijwilligers van Delftse Kindertuinen zijn alweer druk bezig om de vier kindertuincomplexen op tijd klaar te krijgen.

"Vanaf begin april gaan we weer van start", zegt Djoke Winkler Prins, secretaris van de Delftse kindertuinen. Ze coördineert al 10 jaar het jaarlijkse inschrijfproces. Kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar krijgen in 2017 op een aantal scholen weer papieren inschrijfformulieren mee. Daarnaast kan iedereen het formulier downloaden van de website of facebookpagina. Dit jaar hoopt ze weer op veel aanmeldingen van kinderen die willen meedoen en op een eigen tuintje gaan ontdekken wat de natuur voor verrassingen biedt. "Er is plaats voor ongeveer 300 kinderen. Maar om zo'n aantal te begeleiden, kunnen we ook nog wel hulp van nieuwe vrijwilligers gebruiken." Tuinieren blijft vooral een fysieke bezigheid. Buiten bezig zijn en zelf de grond in je vingers voelen, planten verzorgen en zien opgroeien, en ontdekken welke rol bodem, weer en insecten daarbij spelen. Tegen de ervaring van je zelf gekweekte oogst plukken, opeten of er iets leuks van maken, kan geen computerspel op.
Ook de vrijwilligers die de tuin onderhouden en kinderen begeleiden vinden het actief zijn in de natuur belangrijk, naast het samenwerken voor een goed doel. Daarom waren ze ook deze winter nog flink in de weer. De Delftse kindertuinen gaan open vanaf 3 april, inschrijven kan nog tot 20 maart. Zie voor meer info www.kindertuinendelft.nl.