Reizigers konden aan de halte Chopinlaan vorige maand weer op de bus wachten met hun neus in de wind en de voeten in het glas.
Reizigers konden aan de halte Chopinlaan vorige maand weer op de bus wachten met hun neus in de wind en de voeten in het glas. Foto:

Zestig bushaltes vernield in ruim twee jaar tijd

DELFT – In Delft werden sinds eind 2014 in totaal zestig bushaltes vernield. En er valt weinig aan te doen. Dat blijkt uit antwoorden op vragen die Delft op Zondag stelde aan HTM, de beheerder van de haltes.

"Het is ontzettend vervelend als een bushalte wordt vernield. Vooral voor de reiziger, want die staat vervolgens in de kou", zegt HTM-woordvoerster Marijke Poppelier. "Reizigers rekenen op een goede wachtplek."
Eind 2014 en begin 2015 werden op alle halteplaatsen in Delft nieuwe bushaltes geplaatst. De halte Chopinlaan viel vervolgens wel erg vaak ten prooi aan vandalen, laat buurtbewoner Bart weten. "Die bushokjes worden hier regelmatig vernield", zegt hij. "Een paar dagen later worden ze op kosten van de belastingbetaler weer gemaakt, om vervolgens weer gesloopt te worden. Schandalig."
De woordvoerster van HTM bevestigt dat de bushaltes altijd zo snel mogelijk weer worden gerepareerd. "Want het is bekend dat als iets kapot is, dit anderen aanzet om het nog verder kapot te maken. Zo werkt dat met gebouwen, maar ook met bushaltes." De schade voor de zestig vernielde haltes verschilt overigens behoorlijk. Soms betrof het meerdere ramen, soms was het 'slechts' een afvalbak die moest worden gerepareerd. Uit de cijfers van HTM blijkt verder niet dat de halte Chopinlaan wekelijks wordt gesloopt. In 2016 is de bushalte twee keer vernield, afgelopen jaar is het tot en met week 8 nog niet één keer gebeurd, meldt de woordvoerster. Desondanks maakte Bart op 17 februari, de laatste dag van week 8, een foto van een wederom vernielde halte Chopinlaan. "Ik zou zeggen hang camera's op en pak dat tuig eens op", stelt hij. "Als het elke week raak is dan ga je ze toch niet elke keer vernieuwen? Dan maar geen haltes. Ik hoop dat hier wat aan wordt gedaan."
Volgens HTM valt er echter weinig aan te doen. Het is ondoenlijk om elke bushalte te gaan bewaken en beveiligen. De vervoerdersorganisatie houdt wel budget vrij om reparaties te kunnen bekostigen. Geld dat het liever aan andere zaken zou besteden, laat de woordvoerster weten. "Maar het is belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van openbaar vervoer en in schone en veilige abri's kan wachten."