Koos van der Burg, Hans de Vreede, Yvonne Ruiterman en Saskia Bodde (v.l.n.r.) hopen dat Spinning for Fight Cancer weer veel moois op zal leveren.
Koos van der Burg, Hans de Vreede, Yvonne Ruiterman en Saskia Bodde (v.l.n.r.) hopen dat Spinning for Fight Cancer weer veel moois op zal leveren. Foto:

Deelnemen is belangrijker dan trappen tijdens Spinning for Fight Cancer

DEN HOORN - Een club oud-voetballers en andere geïnteresseerden gaan binnenkort voor het tiende jaar op rij spinnen voor het goede doel. Zondag 26 maart is in de kantine van SV Den Hoorn het sportieve event Spinning for Fight Cancer.

Oud-voetballer Koos van der Burg begon tien jaar terug met het organiseren van spinningmarathons voor het goede doel. De eerste editie, in 2007, was het meteen goed raak. De mannen spinden toen 30.000 euro bij elkaar voor het Sophia Kinderziekenhuis. Later trapten ze zich nog in het zweet voor KWF, voor Inloophuis Debora en vorig jaar voor dagcentrum Willem Felsord van Ipse de Bruggen. Jarenlang vormde het sportcentrum van de TU Delft het toneel voor deze sportieve actie voor het goede doel. Vanwege de verbouwing hier wordt dit jaar uitgeweken naar de kantine van SV Den Hoorn. Het idee hiervoor kwam van oud-voetballer en inwoner van Den Hoorn Hans de Vreede. "We hebben hier op de vereniging de ruimte en de voorzitter vond het geen probleem", vertelt De Vreede. Ook de dertig spinningfietsen waren snel gevonden. De heren die erop mogen spinnen volgden snel. De spinningmarathon is voorafgaand aan de competitiewedstrijd Den Hoorn tegen Wippolder en omvat twee blokken. Van 11.15 uur tot 12.15 uur begint de groep oud-voetballers en anderen, met onder anderen nachtburgemeester Leo Quack, Sjaak Lispet en good old Karel de Graaf. Voor deze groep zijn nog enkele fietsen beschikbaar. Van 12.30 uur tot 13.30 uur komen oud-spelers en -trainers van SV Den Hoorn en SV Wippolder in actie. Binnen deze groep doen Chris Vaderloos, Harold Gabeler, Martin Stoelinga, Frans van Zon, Chris Treling, Hans Zwartjens en Gerrit Mol namens Wippolder mee. SV Den Hoorn wordt vertegenwoordigd door Eric van Dijk, Hans van Beek, Bertus Holierhoek en Ruud Moor. Deelnemers betalen 50 euro om mee te doen en laten zich sponsoren. Publiek kan ter plekke doneren bij Guus Heemskerk. Koos van der Burg heeft er zin. "Tijdens onze spinningacties is het altijd net een reünie", weet hij inmiddels wel uit ervaring. "Hartstikke gezellig en we halen ook nog eens geld op voor een goed doel." We hoeven volgens hem niet te verwachten dat alle mannen zich drie slagen in de rondte trappen. "Ze fietsen in hun eigen tempo en doen het rustig aan. Het belangrijkste is dat ze sponsors vinden."
Saskia Bodde en Yvonne Ruiterman van Fight Cancer zijn blij met de support van de mannen. "Hartstikke goed", zegt Ruiterman. "In totaal hebben alle acties hier, sinds er in 2007 mee is begonnen, al 142.350 euro opgeleverd." Hoe het komt dat Den Hoorn zich steeds weer zo inzet voor Fight Cancer? "Omdat het is opgezet door inwoners zelf", legt Saskia Bodde uit. "Dat maakt de betrokkenheid veel groter." Koos van der Burg en de spinners hopen binnenkort minimaal 3000 euro aan Fight Cancer te kunnen overmaken. Het liefst natuurlijk meer. Wie ze financieel wil ondersteunen of meer informatie wil, kan Koos van der Burg bereiken via 06-41268310. "Als ze ons willen sponsoren kom ik het geld graag ophalen", zegt Van der Burg. "En als het veel is, dan rij ik twee keer."