Afbeelding
Foto:

Joost van den Bosch

Joost van den Bosch is blij en trots dat zijn creatie, de animatieserie George & Paul, nu dagelijks op tv te zien. De 36-jarige Delftenaar hoopt dat kinderen er nog jarenlang van blijven genieten.

1. Waarom je wilde je met George & Paul op station Delft worden gefotografeerd?
"Omdat ik hier al elke dag de trein pak richting onze studio in Rotterdam. Tien jaar geleden besloten mijn compagnon Erik Verkerk en ik voor onszelf te beginnen met onze eigen studio: Ka-Ching Cartoons. De poppen die ik vasthoud zijn ook gebruikt en dus veelvuldig gefotografeerd bij het maken van de afleveringen."

2. Het duurde uiteindelijk tien jaar voordat de serie op tv kwam. Ben je zo geduldig?
"Ja, we zijn heel geduldig geweest. We begonnen in de crisistijd. Kindertelevisie is bovendien een verzadigde markt. Het is makkelijker en goedkoper om oude series uit te zenden. We kregen hele enthousiaste reacties over ons idee voor George & Paul, maar konden nooit de juiste partners vinden en we wilden geen concessies doen aan het concept. Dan lieten we het liever even op de plank liggen. We hebben altijd gedacht: het moet een keer gaan lukken. Toen de directeur van NTR het graag wilde hebben, ging het hard."

3. Hoe zijn de reacties nu?
"Hartstikke positief. Iedereen die het ziet vind het leuk, maar ook bij de omroep zijn ze er enthousiast over. Onze distributeur was laatst op een grote beurs voor kinderprogramma's in Miami, waar hij het aan potentiële kopers liet zien. We hopen op internationale verkoop. De serie is er heel geschikt voor."

4. Wat waarderen mensen aan de serie?
"Dat het er simpel, maar ook mooi uitziet. Alles in de serie is gemaakt van gebruikte blokjes. Eén van de thema's is vriendschap. George & Paul zijn dikke vrienden, die het soms niet eens zijn. Net als de Dikke en de Dunne en Bert en Ernie. George & Paul hebben beiden een herkenbaar karakter. Zet ze bij elkaar en je krijgt hele leuke verhaaltjes. En omdat het beste vrienden zijn komt alles altijd weer goed."

5. In hoeverre zit er iets van jezelf in George of Paul?
"Ik denk dat je als maker van zo'n serie altijd wel iets van jezelf in een karakter stopt. Ik ben meer Paul, m'n compagnon meer George. Ik ben wat drukker en vrolijker, hij is meer de knorrepot. Ze maken grapjes die wij ook kunnen maken."

6. Waar hou je je buiten werk vooral mee bezig?
"Ik heb twee kinderen, van 5 en 2 jaar oud. Ik vind het enorm leuk die te zien opgroeien én er leuke dingen mee te doen. Knutselen, spelen of naar de kinderboerderij. Verder zit ik ook in m'n vrije tijd regelmatig te tekenen. Soms voor de lol, soms om wat ideetjes uit te proberen."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
...zou ik de hele dag met een grote hoge hoed en een ambtsketting rondlopen. Zoals een burgemeester er in een tekenfilm uitziet en een kind een burgemeester ziet. Wat ik verder zou doen? Geen idee. Maar ik zou de mensen in elk geval het idee geven dat ik de burgemeester ben."

8. Waar kun je heel erg om lachen?
"Om mijn kinderen. Ik hou van films, cabaret en kijk graag naar Zondag met Lubach. Ook slapstick vind ik geweldig."

9. Wat hoop je dat George & Paul ooit bereiken?
"Ik hoop dat ze het ook internationaal goed gaan doen en we nog meer afleveringen kunnen maken. Verder hoop ik dat kinderen van nu het later met hun kinderen kijken, omdat het dan nog steeds leuk is èn omdat ze zich herinneren dat ze als kind zelf graag naar George & Paul keken."

10. Wil je nog iets kwijt?
"Dat het dagelijks te zien is op NPO 3. Op uitzendinggemist.nl kun je alle afleveringen eenvoudig terugzien."