Voorzitter Ronald van Wingerde en buurtvereniging Fledderus zijn gelukkig met hun nieuwe locatie: wijkgebouw Gillis aan de Mozartlaan.
Voorzitter Ronald van Wingerde en buurtvereniging Fledderus zijn gelukkig met hun nieuwe locatie: wijkgebouw Gillis aan de Mozartlaan. Foto:

Fledderus na jaren tegenspoed met opgeheven hoofd de toekomst tegemoet

DELFT – Velen hebben buurtvereniging Fledderus al dood verklaard. De ooit florerende buurtvereniging heeft de nodige klappen te verduren gehad, maar is met opgeheven hoofd op een nieuwe locatie aan haar vierde leven begonnen.

Door: Jesper Neeleman

Hier, in het wijkgebouw Gillis aan de Mozartlaan 668, spreken we Ronald van Wingerde, al veertien jaar voorzitter van een ooit zo actieve buurtvereniging met in haar gloriejaren 740 leden en 36 vrijwilligers. Zij vonden in hun buurthuis aan de Buitenhofdreef een tweede huiskamer. Totdat gemeentelijke welzijnsorganisaties het roer overnamen. Het was geen gelukkig huwelijk. "We hebben zat mot gehad met de gemeente en Breed Welzijn Delft", zegt Van Wingerde. "Het is ons niet makkelijk gemaakt. Maar daar willen we het nu niet meer over hebben."

Omzwervingen
Na omzwervingen naar de Boerderij in Tanthof en een korte terugkeer in wijkcentrum Het Buitenhuis aan de Buitenhofdreef, heeft Fledderus nu een nieuwe locatie in een oud houten gebouw, verscholen aan de Mozartlaan. Wie wars is van hippe en perfect gestylde retro horecagelegenheden, is hier uitstekend op z'n plek. Plantjes op tafel zijn nep, de mensen echt. Het oogt en ruikt er als een oude sportkantine. Een mix van hout, koffie en een vleugje optrekkend vocht. Ook de prijzen zijn ouderwets. Koffie voor twee kwartjes en fris voor een euro.
Het gebouwtje had nog maar twee andere huurders, die er beperkt kwamen. Die waren blij met de komst van Fledderus. En Fledderus is blij met haar nieuwe stek. "We kunnen weer bingo draaien", zegt de 63-jarige Delftenaar. Het maandelijkse koningsnummer van de vereniging trekt nog altijd zestig bezoekers. "Uiteindelijk komt alles hier weer goed. We functioneren en zijn niet meer afhankelijk van de gemeente." Overdag zijn er nog nauwelijks activiteiten, maar de avonden zijn inmiddels gevuld. Wie leuke ideeën heeft, mag zich melden. "Want met een paar mensen bij elkaar heb je al gauw een leuke activiteit", weet de voorzitter.
Probleem is echter dat veel mensen denken dat Fledderus niet meer bestaat. Het tegendeel is waar. "We hebben een sterke overlevingsdrang. We laten ons dit niet zomaar afnemen." Toch scheelde het weinig. "Tijdens onze tijd in de Boerderij betaalden we maandelijks alleen al 1400 euro aan de energienota. Daar zijn we een beetje op leeggelopen."
Arm als een luis en met enkele activiteiten minder begon Fledderus een nieuw leven aan de Mozartlaan. Inmiddels telt de vereniging weer zo'n honderd leden en zes vrijwilligers. "Daarmee kunnen we net het hoofd boven water houden." Fledderus blijft een vereniging voor 35-plussers. "Omdat we hier in Buitenhof geen jeugdinstelling kunnen en willen worden. We zijn er voor de gezelligheid en ontspanning in de buurt."

Huiskamer
De nieuwe locatie voelt momenteel nog niet helemaal als de huiskamer van de buurt, geeft de voorzitter aan. "Nog niet zoals dat toen aan de Buitenhofdreef was, waar we onder meer een gezellige zithoek met een groot bankstel hadden. Nee, ik verwacht ook niet dat het ooit weer wordt zoals het twintig jaar geleden was. Mensen zijn tegenwoordig mobieler en kapitaalkrachtiger. Maar we blijven het belangrijk vinden om buurtbewoners, die geen geld hebben om op vakantie te gaan, tegen geringe kosten vertier te kunnen bieden. En uit het niets zijn we weer iets geworden. We zijn groeiende. En we hebben het hier steeds meer naar ons zin."
Meer weten? Kijk dan op de website www.fledderus.nl.