Kees van Leeuwen (links) en Sjoerd Fekkes (tweede van links) van 50 PLUS proberen potentiële kiezers te verleiden om een folder of boodschappentas een te nemen.
Kees van Leeuwen (links) en Sjoerd Fekkes (tweede van links) van 50 PLUS proberen potentiële kiezers te verleiden om een folder of boodschappentas een te nemen. Foto:

De jacht op de zwevende Delftse kiezer

DELFT – Over anderhalve week mogen we naar de stembus. Dus werd donderdag in de stad flink campagne gevoerd. Delft op Zondag was erbij.

Door: Jesper Neeleman

Allereerst op de Markt. Hier treffen we Kees van Leeuwen (64) en Sjoerd Fekkes (72) van 50Plus, bewapend met folders en boodschappentassen. Het gaat prima met campagne voeren, vertellen ze. "Het is hier altijd gezellig. Mensen zijn aanspreekbaar", zegt Van Leeuwen. Ze hebben vandaag al meerdere ouderen gesproken die het niet makkelijk hebben. Soms hebben ze mooie discussies. "Maar je hebt ook de homohaters. Die zeggen dan: 'Die oude homo, daar stemmen we niet op'." Fekkes: "Of ze zeggen dat we zakkenvullers zijn." Vandaag valt het mee. Vooral de 50Plus boodschappentassen vallen menig marktbezoeker in de smaak.
GeenPeil is vandaag met de campagnebus op de Markt neergestreken. Met lijsttrekker Jan Dijkgraaf. Die zien we niet, maar hij schijnt in de bus te zitten, vertelt partijgenoot Pim Wijnakker (36), bewapend met folders en cowboyhoed. Wijnakker kan goed multitasken. Terwijl hij onophoudelijk doorpraat over zijn partij en het referendum, deelt hij ondertussen folders uit. "De mensen die ik hier in Delft spreek zijn enthousiast. Helaas denkt 40 procent van de Nederlanders dat stemmen geen zin heeft, omdat partijen toch doen wat ze zelf willen. De politiek heeft een hoop verziekt."
Wijnakker kijkt plots op als PvdA Delft-fractievoorzitter Willy Tiekstra en een partijgenoot voorbijlopen, bewapend met rode rozen en theezakjes. "Daar lopen de verraders van het Oekraïne-referendum", roept hij ze na. Tiekstra stopt en vraagt of hij het niet wat genuanceerder kan brengen. Voor Wijnakker reden om nog meer oud zeer over het referendum naar boven te halen. "Je hebt een indrukwekkend rijtje uit het hoofd geleerd, maar ik ben bang dat je me niet kan overtuigen", reageert Tiekstra, voordat ze haar weg vervolgt. "PvdA zou het verdrag ratificeren", zegt Wijnacker. "Ja, dat zit me nog steeds dwars. Wilt u een folder?" De man die hij er een aanreikt loopt gauw door. "Alsjeblieft niet", antwoordt hij.
Even verderop komen we de fractievoorzitter van de plaatselijke PvdA wederom tegen. Tiekstra krijgt wel vaker vervelende reacties, tijdens het campagne voeren. "Zo zei een boze meneer laatst, toen ik 'm een folder wilde geven: 'Ik ben toch geen allochtoon?' Het is ieders goed recht kritisch te zijn. We krijgen ook geregeld hele enthousiaste en leuke reacties. Het hoort er allemaal bij. Ik vind het in elk geval positief dat er, omdat er zoveel leeft en speelt, dit keer meer mensen lijken te gaan stemmen."
Twee kilometer verderop, in de Dreamhall van de TU Delft, is één van de twee campagnebussen van D66 neergestreken. Ze zijn bewapend met witte jassen, op prominenten Wouter Koolmees en Ingrid van Engelshoven èn de Delftse wethouder Aletta Hekker na. "Als wethouder heb ik een volle agenda, maar waar ik het team kan ondersteunen doe ik dat", geeft Hekker aan. Het gaat best goed met de campagne van D66, zegt Hekker. "We zitten er lekker in." Wat haar vooral 'pijn doet', is dat veel jongeren naar verwachting niet gaan stemmen. Eén lid van het campagneteam, bewapend met een flinke camera, is druk met het maken van filmpjes en foto's. Voor de sociale media. Als we hem wat willen vragen, worden we verwezen naar Van Engelshoven, nummer 5 op de kieslijst. "We willen dat de belangrijkste mensen aan het woord komen." Zoals Van Engelshoven, bewapend met een button en groen sjaaltje. Ze vertelt uitgebreid over het belang van onderwijs en innovatie. Of dat veel kiezers interesseert? "Het is niet 'top of the mind' bij iedere kiezer", bekent ze. "Maar dat betekent niet dat je erover moet zwijgen." Ze hoopt dat D66 in Delft wederom de grootste partij wordt, maar vooral dat iedereen gaat stemmen. "Het moet niet zo zijn dat thuisblijvers bepalen wat er gebeurt."