Dr. Breugem legt uit hoe de gewrichten in elkaar zitten, en welke delen vervangen kunnen worden door protheses.
Dr. Breugem legt uit hoe de gewrichten in elkaar zitten, en welke delen vervangen kunnen worden door protheses. Foto:

Kliniek Orthopedium helpt patiënten met versleten gewrichten weer op de been

Dr. Stefan Breugem is één van de zeven orthopeden verbonden aan de kliniek. Hij is gespecialiseerd in de anatomie van de knie en de heup, en is een deskundige op het gebied van halve knieprotheses. In Nederland zijn er maar weinig artsen die deze operatie uitvoeren, en daarom is Kliniek Orthopedium een van de vooruitstrevende orthopedische centra.

Dr. Breugem vertelt dat mensen van verschillende leeftijden deze problemen kunnen ondervinden, het zijn niet alleen ouderen die in aanmerking komen voor een behandeling. "Veel patiënten komen binnen met klachten aan hun knieën, vaak komt dit door slijtage. Aan de hand van hun verhaal, een lichamelijk onderzoek, en een foto, bepaal ik samen met de patiënt hoe we de problemen kunnen behandelen."

De samenwerking tussen arts en patiënt is erg belangrijk, mensen moeten goed begrijpen wat de resultaten zijn van een operatie. "Voordat we gaan opereren, speuren we met de patiënten naar de beste behandeling, we willen immers de mensen een kwalitatief goed resultaat teruggeven. Het idee is dat men na een operatie weer mobiel is, zonder pijnstillers of een rollator. Het plaatsen van een volledige knieprothese is bijvoorbeeld een hele dankbare operatie, het leven daarna is niet geheel pijnvrij, maar maakt het wel een stuk aanvaardbaarder." Deze operatie wordt alleen uitgevoerd als de hele knie volledig versleten is, een andere oplossing is de halve knieprothese. "Het voordeel daarvan is dat we alleen het versleten stukje hoeven te vervangen, daardoor is de snee kleiner, verloopt het herstelproces sneller en is de operatie minder ingrijpend." Deze operatie wordt niet door veel medische centra uitgevoerd, en daarom geldt Dr. Breugem als leermeester voor andere Nederlandse orthopeden. Kliniek Orthopedium is een klein zelfstandig behandelcentrum, en de behandelingen vallen onder de verzekerde zorg. Dr. Breugem en zijn collega’s werken nauw met elkaar samen, en iedereen heeft een passie voor het vak. "Wij zijn een kleine groep mensen die veel van hetzelfde doen, daardoor is er veel expertise op het gebied van heup-, knie-, en schouderproblemen. Tijdens een operatie werk ik samen met een team dat precies weet wat er te doen staat, dat is erg prettig."

De kliniek hecht veel waarde aan persoonlijke aandacht, "we willen graag passende zorg aanbieden", vertelt Dr. Breugem. "Voor ons artsen is het een enorme uitdaging om iemand weer terug te krijgen in de maatschappij, door het plaatsen van een knie- of heupprothese wordt de kwaliteit van leven een stuk beter voor de patiënt. Ook zie je soms patiënten na jaren weer terugkomen, daaruit blijkt dat men veel vertrouwen en waardering voor ons heeft, en dat geeft voldoening."

Op 10 april aanstaande organiseert Kliniek Orthopedium een informatieavond over de plaatsing van een heupprothese. Het krijgen van een heupprothese betekent dat het heupgewricht wordt vervangen door kunstmateriaal. Dr. Breugem en collega Erik Zwart zullen stap voor stap uitleggen hoe het traject tot een heupprothese verloopt. Het doel van deze behandeling is een pijnloze heup, die beter beweegt dan voor de operatie. Ook voor andere gewrichtsproblemen kunt u terecht bij de kliniek, voor meer informatie: www.orthopedium.nl.