Afbeelding
Foto:

Liever geboortezorg dan geboortezorgen

Hoewel een deel van de babysterfte kan worden voorkomen is moeilijk aan te geven wat er precies misgaat. Wel is duidelijk dat een goede samenwerking en afstemming tussen de betrokken zorgverleners tijdens de zwangerschap en rond de geboorte zeer belangrijk is en zal kunnen bijdragen aan een lager sterftecijfer. Als onvoldoende wordt samengewerkt, is de kans dat risico's over het hoofd worden gezien, belangrijk groter.

Samen met het Reinier de Graaf Gasthuis, de gynaecologen, negen verloskundigen uit de Delftse regio en DSW is een innovatief project onder de naam Reinova van start gegaan om de geboortezorg anders te organiseren. Kenmerk van dit project van integrale geboortezorg is dat de verloskundige zorgverleners en gynaecologen gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de zwangere en bij het verlenen van de zorg intensief samenwerken. Hiermee wordt beoogd de geboortezorg nog veiliger te maken. Doordat elke zwangere vrouw al vroeg in de zwangerschap in een overleg tussen verloskundigen en gynaecologen wordt besproken, worden factoren die nu, of op den duur mogelijk een risico zouden kunnen vormen, tijdig onderkend. Met deze informatie kan de zwangere vrouw 'op maat' begeleid worden. Bij de verloskundige als het kan en bij de gynaecoloog als het nodig is. Waar nodig zullen ook de huisarts of andere zorgverleners betrokken worden. Alle relevante informatie komt hierdoor beschikbaar, zodat het een stuk gemakkelijker is een overzicht te krijgen van de zorg die gelijk al, of later in de zwangerschap of rond de geboorte noodzakelijk kan zijn. De communicatie tussen de verloskundigen en gynaecologen is eenvoudiger gemaakt. Zo heeft elke verloskundige een "eigen" gynaecoloog als aanspreekpunt. Mocht zich ondanks alle voorzorgen tijdens de zwangerschap of rondom de geboorte onverhoopt toch een complicatie voordoen, dan is er altijd een gynaecoloog in het ziekenhuis aanwezig. Ook 's nachts en in de weekenden.


Tijdens de gehele zwangerschap zullen er verschillende contactmomenten zijn waarin de gezondheid van moeder en kind worden beoordeeld. Ook wordt gedurende de zwangerschap verschillende malen een echo gemaakt. Hoeveel echo's er worden gemaakt is afhankelijk van de persoonlijke (medische) situatie. Gedurende het traject is er een aantal keuzemomenten. U bepaalt bijvoorbeeld zelf of u een screening wenst op aangeboren afwijkingen, zoals het syndroom van Down. Maar ook zaken die tijdens en na de bevalling van belang zijn, worden besproken. Wilt u thuis bevallen of in het ziekenhuis? En met welke pijnbestrijding? Wilt u borstvoeding gaan geven? Kortom, moeder en kind worden begeleid van vroeg in de zwangerschap tot in de wieg!

Iedere zwangere vrouw kan op deze zorg van Reinova aanspraak maken. Het blijft gewoon mogelijk te kiezen tussen een thuisbevalling of een bevalling in het ziekenhuis. Naar het zich laat aanzien zullen wellicht met uitzondering van VGZ ook de andere zorgverzekeraars meedoen aan de financiering van deze integrale geboortezorg.


Met Reinova zijn de zorgprocessen rondom zwangerschap en geboorte aanzienlijk efficiƫnter geworden. Het behaalde voordeel wordt onmiddellijk weer gebruikt om de geboortezorg verder te verbeteren. Reinova zal de geboortezorg zeker veiliger maken. Het is dan ook de verwachting dat de sterfte onder de zuigelingen zal dalen. Dat is vanzelfsprekend een enorme winst. Steeds heb ik ervoor gepleit dat zorg zoals geboortezorg dicht bij huis voor iedereen beschikbaar moet zijn. Het is belangrijk dat er voldoende regionale ziekenhuizen blijven bestaan die deze (en andere) belangrijke zorg kunnen bieden. Ik ben er trots op dat we hier in de regio Delft met Reinova alweer het onderscheid kunnen maken. Goed georganiseerde geboortezorg kan veel geboortezorgen wegnemen.

Chris Oomen