Vertegenwoordigers van de kraamzorgpartijen, kort na het ondertekenen van het kraamzorgconvenant.
Vertegenwoordigers van de kraamzorgpartijen, kort na het ondertekenen van het kraamzorgconvenant. Foto:

Meer samenwerking moet
leiden tot betere kraamzorg

Kraamzorgorganisaties uit Delft en de regio tekenden onlangs een samenwerkingsconvenant. Hiermee willen ze kraamzorg in onze regio optimaliseren en goed aan laten sluiten bij de zorg door verloskundigen en gynaecologen.

Kraamzorg is, naast verloskundigen, gynaecologen en vaak ook het ziekenhuis, een onmisbare schakel in de geboortezorgketen. Marijke Helderman, directeur Careyn Kraamzorg, is blij dat partijen in deze tak nog beter gaan samenwerken. "Kraamzorg is behoorlijk in ontwikkeling", geeft ze aan. Het aantal kraamzorgpartijen is groeiend. "Dan is het goed om met meer partijen onderdeel van een keten te zijn, zodat zorg voor moeder en kind optimaal is."
-Wat is het voordeel van samenwerking?
Helderman: "Dat je afspraak kan maken over hoe de zorg in elkaar steekt. Bijvoorbeeld op het gebied van zorgpaden voor een moeder die net is bevallen met een keizersnee. We spreken met elkaar af hoe we in zulke situaties de zorg leveren, wie wat doet en hoe je het overdraagt. Zo krijg je een sluitend geheeld aan zorg en werkt iedereen op dezelfde manier. En als je weet wie waar verantwoordelijk voor is, zorg je dat niemand tussen wal en schip valt."
-Hoe belangrijk is goede kraamzorg?
"Heel belangrijk. Het is van groot belang dat moeder en vader leren om goed voor hun kind te zorgen. Op het gebied van lichamelijke verzorging en voeding is in de kraamweek veel kennisoverdracht. Heel praktisch. Verder zien we een ontwikkeling dat er steeds meer gezinnen zijn met problemen, omdat ze kampen met schulden of psychiatrische problemen. Zoals ook de samenleving verandert, zie je dat ook bij mensen die kinderen krijgen. Met goede kraamzorg en specifieke aandacht kun je ervoor zorgen dat ook kinderen in zo'n gezin een goede start hebben. Ook hierin is goede samenwerking tussen kraamzorg en verloskundige van belang." De partijen die het convenant ondertekenden zijn Careyn Kraamzorg, Kraamzorg de Eilanden, ZIN kraamzorg, Bureau Kraamzorg Extra, Kraamzorg&zo, Kraamzorg Mama & Baby, Kraamzorg Mama i Dziecko, YsaCare Kraamzorg, Kraamzorg Tilly, Beschuit met Muisjes Kraamzorg, Sam Kraamcentrum, Kraamzorg B-Lief, Allerliefst Kraamzorg en KraamzorgNU.