Afbeelding
Foto: Marc Schapers

Mara Verhoeff

Mara Verhoeff (26) is bedrijfsleider bij eetcafé de Beierd, vrijwilliger bij Scouting Paulus én captain van het eerste damesteam van Rugbyclub Delft.

1. Waarom wil je in de Delftse Hout worden gefotografeerd?
"Ik ben hier praktisch opgegroeid. Van m'n vierde af loop ik al rond bij Scouting Paulus, inmiddels ben ik ook vrijwilliger en begeleid jongeren van 11 tot 15 jaar. Daarnaast speel ik rugby bij RC Delft. Ik kom daarom zowat elke dag in de Delftse Hout."

2. Een rugbyspeler die van scouting houdt?
"Over scouting wordt nogal eens lacherig gedaan: 'kinderen die eikeltjes zoeken in het bos.' Maar het mooie van scouting is dat elk kind mee kan doen, het is niet competitief. Kinderen leren samenwerken, op elkaar vertrouwen, zijn buiten in de natuur. Het is karaktervormend."

3. Hoe dan?
"Voor kinderen die zijn 'vastgegroeid' aan hun telefoon en computerspelletjes is het een prima ervaring elkaar te moeten helpen, zelf te koken. Je behelpen zonder je vertrouwde telefoon, slapen in een tent, afhankelijk zijn van een kraantje met alleen koud water. Maar natuurlijk ook samen heel veel leuke dingen doen."

4. Als ik burgemeester van Delft was…
"Ik heb absoluut geen enkele ambitie in die richting en volgens mij hebben we nu een heel leuke burgemeester."

5. Ja, maar stel…
"In dat geval zou ik meer geld uittrekken voor sport; het is nu praktisch onmogelijk iets voor elkaar te krijgen. Rugby is een van snelst groeiende sporten. Bij RC Delft is de afgelopen vier jaar het aantal jeugdleden verdubbeld. We groeien niet alleen uit het clubhuis, we hebben letterlijk en figuurlijk meer speelruimte nodig."

6. Hoe verloopt jullie seizoen in sportief opzicht?
"Hartstikke goed. We spelen ereklasse, de hoogste afdeling. De doelstelling voor dit jaar was top 4 en we staan op het moment derde. De nummers 1 en 2 spelen in mei de finale. Daar maken we nog kans op, maar als het pas volgend seizoen lukt om de finale te halen en we blijven derde zijn we zeker niet ontevreden."

7. Hoe word je captain?
"De vorige captain vertrok en ik bemoeide me toch al overal tegenaan. Ervoor zorgen dat iedereen komt trainen en wat je allemaal verder moet regelen om alles binnen het team soepel te laten verlopen. Ik hoef niet per se in het Nederlands team te spelen, maar mijn ambities met dit team zijn wel groot. Lara 't Hart en ik leiden het team samen: Maar en Laar zijn de baas."

8. In het dagelijks leven ben je bedrijfsleider…
"Niet zo voor de hand liggend misschien voor iemand met een opleiding cultureel maatschappelijke vorming, maar op kantoor achter een computer is niets voor mij. Ik ben praktisch ingesteld en hou van aanpakken.Ik werk bijna vanaf het begin in de Beierd en dat bevalt prima."

9. Heb je grote maatschappelijke ambities?
"Ik heb een montessori-achtergrond en zou goed moeten kunnen plannen, maar dat is zeker niet het geval. Misschien doe ik over vijf jaar nog hetzelfde werk of wellicht doe ik iets heel anders. Wie zal het zeggen? Een zogenaamde topbaan die een berg stress oplevert, ambieer ik in elk geval niet."

10. Wil je nog iets kwijt aan onze lezers?
"Onbekend maakt onbemind. Dat moeten we niet vergeten. Daarom hoop ik dat mensen verder kijken. Zelf ben ik buddy van een Syrische jongen en weet nu dat hij is gevlucht voor dezelfde zaken als waar wij bang voor zijn. Dus laten we niet wegkijken, maar elkaar helpen."