Sjaak en Tonnie Lispet stonden afgelopen dinsdag bij het uitreiken De Kabbelaar letterlijk en figuurlijk centraal. (foto: Koos Bommelé)
Sjaak en Tonnie Lispet stonden afgelopen dinsdag bij het uitreiken De Kabbelaar letterlijk en figuurlijk centraal. (foto: Koos Bommelé) Foto: Koos Bommelé

Kabbelaar voor Sjaak Lispet,
de man die niet goed kan stilzitten

DELFT – Sjaak Lispet en zijn vrouw Tonnie werden dinsdag aangenaam verrast met de Kabbelaar; de hoogste onderscheiding die Stichting Delftse Carnaval Viering jaarlijks uitreikt.

Sjaak Lispet (67) is een druk man. Hij is zo iemand die het na zijn pensioen nog drukker heeft gekregen dan toen hij nog werkte. Dat deed hij 46 jaar lang op de TU Delft. Dus viel het, met al die bezigheden, niet mee om Sjaak en Tonnie Lispet onder valse voorwendselen op een bepaalde plek te krijgen. Afgelopen dinsdag lukte het dan eindelijk. Tijdens een brunch met het stadsprinsenpaar werden Sjaak en Tonnie in het zonnetje gezet met de Kabbelaar. "Ik vind het schitterend", reageert Lispet. "Ik ben er heel blij me. De onderscheiding heeft voor mij bovendien emotionele waarde. Vorig jaar kreeg mijn broer Jan, die in oktober helaas is overleden, deze prijs. Dat ik 'm nu in navolging van m'n broer krijg, vind ik wel het allermooiste."
Lispet zette zich naast zijn reguliere werk jarenlang in voor onder meer Full Speed, de gemeenteraad en het carnaval. Zo was hij drie keer prins, waaronder één keer stadsprins. In het verleden werd hij al eens onderscheiden met een Koninklijke onderscheiding. Dit alles had hij echter nooit kunnen doen zonder zijn vrouw Tonnie. Dat vond ook Stichting DCV. Die besloot de onderscheiding daarom aan het echtpaar te geven en ook mevrouw Lispet bij de overhandiging te roemen.
Johan Lispet, die dit jaar de rol van grootvorst tijdelijk op zich nam, had geen betere kandidaten voor de Kabbelaar geweten. "Sjaak Lispet is zó veelzijdig", zegt de grootvorst. "Naast dat hij heel actief is voor de carnaval, heeft hij ontzettend veel voor Delft gedaan. Hij heeft de Kabbelaar meer dan verdiend. Sjaak en Tonnie hebben 'm samen gekregen omdat zij Sjaak al die jaren alle ruimte heeft gegeven om te doen wat hij heeft gedaan."
Sjaak Lispet werd daags na het heuglijke moment overspoeld met leuke reacties en felicitaties. "Velen zeggen dat ik het dik verdiend heb, hartstikke leuk om te horen", zegt de 67-jarige Delftenaar. We hoeven niet bang te zijn dat hij nu met een lintje op z'n borst en een Kabbelaar in de kast achter de geraniums gaat zitten. Onlangs begon hij nog als voorzitter van Swim to Fight Cancer en ook met ander vrijwilligerswerk is en blijft hij razend druk. "Ik neem er steeds weer wat bij en dat doe ik met veel plezier. Ik ben nooit zo goed geweest in stilzitten."