Bouwvakkers aan het werk tussen de Spoorsingel en Phoenixstraat
Bouwvakkers aan het werk tussen de Spoorsingel en Phoenixstraat Foto:

Kijk op de Spoorzone door Delftenaren

DELFT - Sinds 2009 zijn de werkzaamheden betreffende de herinrichting van de Spoorzone aan de gang. Na de sloop van de oude spoorlijnen is het straatbeeld veranderd in een grote bouwput. Na vele jaren loopt het project nu ten einde. Hoe kijken Delftenaren naar de ontwikkelingen in dit gebied?

Hans Mastenbroek film en fotografeert de werkzaamheden al vanaf de start in 2009. "Elke keer als ik langs de Spoorzone loop zie ik de vooruitgang en geniet ik daar van", vertelt Mastenbroek. "Veel mensen klagen dat het zo'n bouwput is, maar straks vinden we het allemaal prachtig." Hij beaamt dat het project lang heeft geduurd en veel geld heeft gekost, maar uiteindelijk zal het zich allemaal terugbetalen.

Suzanne van Heiningen woont pas sinds kort in Delft en heeft alleen de recente ontwikkelingen van de bouw meegemaakt. "Ik heb gehoord van andere Delftenaren dat het een zooitje is, maar zelf heb ik hier nog niet zoveel last van ondervonden." Door afgesloten wegen moet ze soms wel eens goed zoeken naar een alternatieve route, maar dat vindt ze erbij horen. Volgens van Heiningen is het project de kosten helemaal waard: "Het zal vast heel mooi worden, en wanneer de bouw klaar is hoop ik dat er weer een veilig fietspad is waar je niet constant moet opletten of er vrachtwagens aankomen."

"Ik loop geregeld langs de Spoorzone, en vind dat het nu goed opschiet met de bouw", zegt Cor van der Meer. "Aan de zuidkant ligt er al bestrating, en de parkeergarages zijn bijna af." Van der Meer is goed op de hoogte van de herinrichting van het gebied en kijkt uit naar de afronding van de bouwwerkzaamheden. "Er worden nieuwe huizen gebouwd, en er zullen mooie parken aangelegd worden die Delft weer wat aantrekkelijker maken." Wel maakt hij zich zorgen om de schade aan de huizen aan de Spoorsingel: "Die oude panden hebben het zwaar te verduren gehad tijdens de bouw, het zal wel een hoop geld kosten om de boel weer op te knappen."

Dora de Jong studeert in Delft en maakt vanuit haar studentenhuis aan de Spoorsingel de werkzaamheden rondom deze straat van dichtbij mee. "Het is leuk om het te volgen, langs te fietsen, te bestuderen en een praatje te houden met de werklui." Ze heeft de werkzaamheden niet als vervelend ervaren en vindt dat het de investering zeker waard is. "Een trein die door de stad loopt zorgt voor veel overlast en verpest het straatbeeld. Straks als de bouw afgelopen is zal het buurtje rond en achter de Spoorsingel veel beter tot zijn recht komen," vertelt de Jong. Wel vindt ze het jammer dat er gekozen is voor een gracht, en niet voor een langgerekt parkje. "Ik snap wel dat Delft bekend staat om haar grachten en dat daarom die keuze is gemaakt, maar het centrum mist nog een groene zone."