De eerste bewoners van de Coendersbuurt betrokken begin dit jaar hun gloednieuwe woning.
De eerste bewoners van de Coendersbuurt betrokken begin dit jaar hun gloednieuwe woning. Foto:

Wat is al gebouwd?

DELFT - Nieuw Delft groeit, en daarmee ook de stad Delft. Veel is nog in aantocht, maar inmiddels is ook het nodige al opgeleverd.

De nieuwbouw van Scholencombinatie Delfland is 23 januari officieel geopend. De school is een van de eerste gebouwen in Nieuw Delft dat af is. De nieuwbouw is toegerust op 550 tot 600 leerlingen. Het onderwijs en 'de echte wereld' worden zo met elkaar verbonden. Ook in het gebruik komt 'verbinding' terug: buurtbewoners en andere Delftenaren kunnen gebruik maken van de mogelijkheden die het gebouw en het onderwijs bieden.
De ontwikkeling van Nieuw Delft is in volle gang. Op verschillende plekken worden nieuwe woningen ontworpen, gebouwd of zijn al bewoond. Het woningaanbod is zeer divers, met woningen voor gezinnen, studenten, ouderen, kenniswerkers, doorstartende bedrijven en voor mensen met een bedrijf aan huis.
In de Coendersbuurt wordt op dit moment volop gebouwd en de eerste bewoners hebben in januari hun intrek genomen in hun zelfgebouwde Grachtenhuis. Het Grachtenhuis staat in de Coendersbuurt, waar op dit moment volop wordt gebouwd. In totaal komen hier zo'n 110 nieuwe woningen en appartementen. Gaandeweg dit kalenderjaar zal zo'n 80 procent van de woningen worden opgeleverd. We gaan dus regelmatig verhuiswagens zien in dit deel van Nieuw Delft. Naar verwachting is de hele Coendersbuurt klaar in 2018. Eind 2016 verwelkomde de Coendersbuurt het bijzondere TOV-wooninitiatief dat ook 2018 klaar is voor haar nieuwe bewoners.
In het jaar 2015 werd al het studentencomplex X-Ray aan de Röntgenweg opgeleverd. Hier wonen momenteel 521 studenten.