Nog dit jaar moeten er hier rechts langs de kade steigers komen, waardoor pleziervaart, watertaxi's, rondvaartboten of historische schepen station Delft kunnen aandoen. Provincie Zuid-Holland heeft hiervoor subsidie beschikbaar gesteld. (foto: Jesper Neeleman)
Nog dit jaar moeten er hier rechts langs de kade steigers komen, waardoor pleziervaart, watertaxi's, rondvaartboten of historische schepen station Delft kunnen aandoen. Provincie Zuid-Holland heeft hiervoor subsidie beschikbaar gesteld. (foto: Jesper Neeleman) Foto:

Station Delft dankzij steigers straks ook per boot goed bereikbaar

DELFT – Station Delft is straks niet alleen per fiets, trein of bus, maar ook per boot bereikbaar. In het water van de Westsingelgracht, pal voor het station, moeten dit jaar nog steigers komen waar boten kunnen aanmeren.

Door: Jesper Neeleman

Momenteel is de Gemeente Delft druk met het uitwerken van de plannen. De steigers komen op het stuk tussen Bolwerk en de Kolk. Over waar ze precies komen en wat voor steigers het precies zullen worden, wordt dus nog nagedacht. Mogelijk worden het drijvende steigers. "De Provincie Zuid-Holland heeft een subsidie beschikbaar gesteld om nog vóór het eind van dit jaar steigers aan te leggen", bevestigt een woordvoerder van de Gemeente Delft. "Het doel van de steigers is om het bezoek aan de binnenstad te faciliteren", legt hij uit. "Een gedeelte van de steigers zal bestemd worden voor de pleziervaart. Maar ook denken we aan historische schepen, rondvaartboten en watertaxi's. Het is niet de bedoeling dat er vaste plekken komen."
Henriëtte Welle Donkers heeft zich als lid van het kernteam Erfgoedlijn Trekvaart Zuid-Holland beziggehouden met dit initiatief. Ze is er wild enthousiast over. "Het is belangrijk om bezoekers die met de trein naar Delft komen, of bezoekers die per boot komen, een veilige haven te bieden", zegt Welle Donkers. "Delft heeft een fantastisch station", vervolgt ze. "Dan is het geweldig als dit straks ook goed per boot bereikbaar is. Of dat treinreizigers na aankomst meteen aan boord kunnen stappen. We gaan komende tijd ons best doen om ervoor te zorgen dat de steigers er zo snel mogelijk komen."
De steigers zouden meteen een ander 'probleem' oplossen. Want sinds de opening van het nieuwe fietspad langs de Westsingelgracht, is in Delft een discussie losgebarsten over de veiligheid van deze route. Eén stuurfoutje of uitwijkmanoeuvre kan fietsers al in het water doen belanden. Dus pleit een groep Delftenaren voor de komst van een hek tussen het fietspad en het water. Dit proberen ze onder meer met een petitie geregeld te krijgen. Wethouder Harpe is vorige maand daarom met een groepje initiatiefnemers en de fietsersbond de situatie gaan bekijken. "Dit heeft geleid tot aandachtspunten die om een tijdelijke oplossing vragen, totdat de definitieve inrichting van de openbare ruimte gereed is", zegt een gemeentewoordvoerder. "Momenteel inventariseren we mogelijke oplossingen." Maar: "De aanleg van de steigers kan gaan zorgen voor een groter veiligheidsgevoel van fietsers op de kade langs de gracht."