Jeroen Stolk (l) laat Marcel Houtzager van het Hoogheemraadschap van Delfland zijn watertank zien. (Foto: PR)
Jeroen Stolk (l) laat Marcel Houtzager van het Hoogheemraadschap van Delfland zijn watertank zien. (Foto: PR) Foto:

Hoe een monument vernieuwend kan zijn

DELFT - Het renoveren en vernieuwen van historische panden in de binnenstad is aan strenge regels gebonden. Toch maakt Jeroen Stolk van het voormalige VVV-kantoor aan de Markt 85 een toonbeeld van vernieuwing en duurzaamheid.

Door: Esdor van Elten

Buiten boort een machine dinsdag een put voor de warmtepomp. Markt 85 zal straks verwarmd én gekoeld worden met aardwarmte. Binnen laat Jeroen zien dat renovatie, zélfs in een historische binnenstad, vernieuwend kan zijn: duurzaam, besparend en aangepast aan de verwachte klimaatverandering. Van dak tot onder de vloer gebruikt Jeroen innoverende technieken voor isolatie, verwarming en ventilatie, maar vooral het winnen en hergebruiken van water. Samen met Vera Franken van Takarchitecten (de Groene Tak) en in overleg met de gemeente en het Hoogheemraadschap van Delfland heeft hij een vooruitstrevend plan ontworpen. Op het platte dak groeit straks mos en sedum. Dat is niet alleen isolerend en leuk om te zien, maar neemt ook water op en geeft het weer af. "Hemelwater vanaf het dak sla ik op in een grote ondergrondse watertank met een capaciteit van 3000 liter", legt Jeroen uit. "Het water gebruik ik voor alles waarvoor je geen drinkwater hoeft te gebruiken: het toilet doorspoelen, schoonmaken, de vaatwasser en de wasmachine." Zo bespaart hij niet alleen drinkwater, hij draagt ook bij aan het gebruik van regenwater en dat is gunstig. "Door de klimaatverandering zal het meer en harder regenen. Willen we droge voeten houden dan moeten we het water op een goede manier afvoeren en als het even kan, hergebruiken."
Het project van Jeroen is precies het soort project waar Marcel Houtzager enthousiast van wordt; hij houdt zich bij het Hoogheemraadschap bezig met klimaatadaptatie. Een nieuw aandachtsgebied, maar daarom niet minder belangrijk. "Door dit soort projecten te steunen met onze stimuleringsbijdrage klimaatadaptatie leren we meer over hoe je slim met water kunt omgaan. We moeten juist nu kijken hoe we in de toekomst droog blijven. Daarom stimuleren wij klimaatbestendige maatregelen als groen-blauwe schoolpleinen, maar ook goede particuliere initiatieven zoals dit." Als het aan Houtzager ligt heeft straks iedereen een soort van regenopvang bij het huis. "In nieuwbouwwijken kunnen we die vanaf het begin aanleggen. Daarnaast moeten we af van de verstening. Leve de groene tuinen!" De benedenverdieping van Markt 85 biedt straks plaats aan het koffiehuis van Van der Burgh Chocolaad. Jeroen zal zelf op de bovenverdiepingen gaan wonen.