Levie Schut heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt en is niet meer weg te denken uit het keurkorps van Oscar Laguna Burgos. (foto: Roel van Dorsten)
Levie Schut heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt en is niet meer weg te denken uit het keurkorps van Oscar Laguna Burgos. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Delfts Benjamin maakt indruk en droomt groot

DELFT - Delft maakt een wat mindere tijd door. Na het behalen van de eerste periode pakte de ploeg van Oscar Laguna Burgos nog maar zes punten uit zeven wedstrijden.

Volgens linksback Levie Schut is er echter nog geen man overboord. "Na het behalen van die periode hebben we inderdaad maar één keer gewonnen en drie keer gelijkgespeeld. Dat komt onder meer doordat we in die periode met veel schorsingen en blessures werden geconfronteerd. Daarnaast hebben we een fase gehad waarin bijna alle ballen er voorin invlogen. Als dat eens niet lukt, dan speel je een lastige wedstrijd."
Dat was afgelopen zondag in de wedstrijd tegen laagvlieger Teylingen, die met 0-1 verloren ging, ook het geval. "Zeker in de tweede helft waren we voetballend veel beter en creëerden we genoeg kansen. Daar heb je niets aan als je ze niet benut."
En dus raakte de subtop, in ieder geval voorlopig, uit zicht. "Maar we worden weer steeds completer en iedereen is fit", vertelt de 18-jarige verdediger. "Zelf heb ik ook een periode gehad waarin het wat minder ging. Ik liep hele dagen stage, werkte twee avonden in de week en trainde er ook nog eens twee. Dat was zowel fysiek als mentaal erg zwaar voor me en dat was aan mijn prestaties op het veld terug te zien."
Na de stage gaat het weer bijna als vanouds. "Ik merk dat ik fitter ben en dat het verdedigen steeds beter gaat. Daarnaast ben ik dit seizoen in aanvallend opzicht gegroeid."
Dat het offensieve er bij Schut inzit is niet zo gek, want tijdens zijn jeugdopleiding, die hij voor het grootste gedeelte bij Vitesse Delft doorliep, speelde hij veel 'op 10'. De vergelijking met Rick Karsdorp, die bij Feyenoord de positie van aanvallende middenvelder verruilde voor een plaats als vleugelverdediger, dringt zich dan ook snel op. "Ik ben een groot fan van Karsdorp. Hij is ook enigszins tegen zijn zin als back begonnen, maar heeft zijn plek helemaal gevonden en kan voor aanvallende impulsen zorgen. Dat gaat bij mij ook steeds beter, al ben ik nog lang niet uitgeleerd."

"IK BAALDE DAAR ENORM VAN"
Dat Schut de overstap van Tanthof-Zuid naar Kerkpolder maakte, kwam doordat bij zijn oude club in zijn leeftijdscategorie geen B-jeugd was. "Daarom ben ik naar Delft gegaan, waar ik al na een halfjaar bij de selectie werd gehaald. Na één wedstrijd in het tweede had ik zoveel indruk gemaakt op de trainer, dat hij me bij het eerste haalde. Ik ging ervan uit dat dat als nummer 10 was, maar hij zette me als back neer. Op dat moment baalde ik daar enorm van, maar het is goed uitgepakt."
De band met zijn trainer is dan ook ontzettend goed. "Ik kan heel goed met Oscar praten, zowel over voetbal als over het leven. Het is gewoon een heel fijne vent en ik ben blij dat hij me het vertrouwen heeft gegeven. Ik leer hier sowieso heel veel. Een groot deel van de selectie is al wat ouder en helpt me bij mijn ontwikkeling. Zo heeft Rick den Toom de linksbackpositie verruild voor die van centrale verdediger en speel ik nu op die plek. Zowel hij als de andere jongens coachen me enorm goed. Aan het feit dat dat er soms hard aan toegaat, moest ik in het begin wel even wennen. Doordat ik in de jeugd altijd tot één van de beteren behoorde had ik dat nog niet meegemaakt, maar ik weet nu dat ze het doen om me verder te helpen."

"IK WIL HEEL VEEL LEREN"
Waar dat 'verder' precies is, is voor de student International Business Management nog niet duidelijk. "Ik wil graag nog heel veel leren en op een zo hoog mogelijk niveau voetballen. De Europese top is misschien wel heel ver weg, maar doelen moet je ambitieus stellen. Ik heb een gesprek van twee uur met de nieuwe trainer gehad waarin hij uitlegde wat zijn plannen voor komend seizoen zijn, maar er hebben ook andere clubs geïnformeerd. Ik weet het nog niet."