Onder de N470 is eind vorig jaar een kunstwerk verrezen, één van de initiatieven uit de koker van Bedrijvenkring Schieoevers.
Onder de N470 is eind vorig jaar een kunstwerk verrezen, één van de initiatieven uit de koker van Bedrijvenkring Schieoevers. Foto:

Een kunstig kunstwerk

DELFT - Op en rond de N470 staat van alles te gebeuren. De weg is een belangrijke schakel tussen de A4, de A13 en de A12, maar er komt meer. Voortaan leest u hier maandelijks over in de krant Delft op Zondag. Deze week de eerste column, dit keer verzorgd door Nils Eekhout, voorzitter van bedrijvenkring Schieoevers.

Door: Nils Eekhout

Heeft u ooit gehoord van een weg die energie geeft? Ik ook niet, tot twee jaar terug. Ik was toen bij een brainstormsessie rond het project 'De N470 geeft energie'. Een bevlogen team provinciemedewerkers vertelden ons over de plannen rond de N470, de Provinciale weg langs Delft, Pijnacker en Zoetermeer. Nieuw asfalt, maar vooral ook ruimte voor technologie die energie bespaart of duurzaam opwekt. Met als uitdrukkelijke wens om de omgeving te betrekken in het proces. 'Publiek privaat samenwerken' noemen ze dat. Ik als ondernemer vind het gewoon een goed idee. De cynici onder u antwoorden dan: 'zo schuift de overheid verantwoordelijkheid af, het is een verkapte bezuiniging'. Dat vind ik niet en ik zal u uitleggen waarom.
Met de ondernemers van Bedrijvenkring Schieoevers zijn we al jaren bezig ons terrein een beetje 'porum' te geven. Door met de provincie en met de gemeente te praten, hebben we invloed gekregen op onze omgeving. Zo hebben we voor elkaar gekregen dat we het groen rond ons bedrijventerrein zelf onderhouden. Daardoor kunnen we meer doen om ons bedrijventerrein mooier te maken dan vroeger mogelijk was. Ook de Kruithuisbrug vlakbij, een 'kunstwerk' in provincietermen, vonden wij vrij saai. Ons voorstel om er door een kunstenaar een écht kunstwerk van te laten maken, is nu met hulp van gemeente en provincie een feit. We hebben LED-lampen opgehangen om het kunstwerk uit te lichten. Liefst zouden we die meteen inpluggen op duurzame stroom uit de N470, maar dat komt later. Tot die tijd geeft de samenwerking met de provincie al een heleboel energie.

Deze column is de eerste in een serie rond 'De N470 geeft energie' van de Provincie Zuid-Holland. Wilt u meer weten over het project of heeft u een vraag of opmerking? U kunt terecht bij omgevingsmanager Jiri Beijer, j.beijer1@pzh.nl of een kijkje nemen op www.n470geeftenergie.nl.