Sterre ter Haar (links) en Ankie van der Pas.
Sterre ter Haar (links) en Ankie van der Pas. Foto: Jesper Neeleman

Delftse lesbiennes bijeen tijdens Delft Potterie 2.0

Delftse lesbiennes hebben zich verenigd. Onder de naam Delft Potterie 2.0 worden sinds kort weer avonden georganiseerd voor lesbische vrouwen.

Eén van de initiatiefnemers is de zangeres Ankie van der Pas, die in de jaren '80 en '90 al betrokken was bij de succesvolle en drukbezochte vrouwenavonden in Delft. De inmiddels 54-jarige Delftse zag met lede ogen toe hoe er jarenlang niks voor deze doelgroep werd georganiseerd. Gelukkig vond zij een gelijkgestemde in Sterre ter Haar, de 22-jarige voorzitter van de Delftse Werkgroep Homoseksualiteit (DWH). In december organiseerden ze de eerste avond van Delft Potterie 2.0. Het was een succes. "Heel bijzonder", zegt Sterre. "Want niet alleen in Delft, maar in heel Nederland zijn nauwelijks plekken waar vrouwen vrouwen kunnen ontmoeten. Terwijl er juist zo'n behoefte aan is. Dat bleek wel uit de enthousiaste reacties die we kregen. Het was bovendien geweldig om dit samen met de oudere vrouwen van Delft Potterie te organiseren."
Tijden zijn veranderd, net als de wereld van lesbiennes, ervoer Ankie van der Pas. Tuinpakken en pakken shag zijn ingeruild voor make-up en hippe kleding. "In onze tijd moet de strijd nog gestreden worden, dus wilden we extra stoer overkomen", zegt Ankie. "Ik had echter verwacht dat jongere lesbiennes van nu zich meer geaccepteerd zouden voelen, maar dat blijkt nog niet het geval." Komende maanden hebben jong en oud(er) tijdens Delft Potterie 2.0 genoeg te bespreken. De volgende editie is zaterdag 18 februari vanaf 19.30 uur bij DWH aan de Lange Geer 22. Dan is hier onder meer een optreden van gitariste en singer-songwriter Astrid Akse. Meer info: www.facebook.com/delftpotterie.