Jan en Joke van der Tak zagen eerst hun gezondheid achteruit gaan, al gauw gevolgd door hun financiële situatie.
Jan en Joke van der Tak zagen eerst hun gezondheid achteruit gaan, al gauw gevolgd door hun financiële situatie. Foto:

'Het ging net goed, maar het hád helemaal mis kunnen lopen'

DELFT - Veel Delftenaren hebben schulden. Dat doet iets met mensen. Je loopt tegen allerlei problemen aan, en het is een bron van zorg en verdriet. In een serie van negen artikelen besteedt Delft op Zondag in samenwerking de stichting ISOFA aandacht aan hulp bij schulden. In deze aflevering: Jan en Joke van der Tak.

Door: Esdor van Elten

Jan en Joke van der Tak hebben het aardig voor elkaar: een redelijk inkomen en geen schulden. Toch stond er vorig jaar ineens een deurwaarder op de stoep: "We hadden betalingsachterstanden", vertelt Jan. "Voornamelijk zorgkosten." In de periode daarvoor had Joke levensbedreigende gezondheidsproblemen gekregen. "Daardoor raakten we in een depressie. We vergaten gewoon dingen. De rekeningen stapelden zich op in de kast." Op advies van Maatschappelijk Werk nam Jan contact op met ISOFA. Eén van de vrijwilligers van ISOFA hielp Jan en Joke met het op orde brengen van de administratie. "Daardoor werd de situatie veel duidelijker. Gelukkig bleken we geen echte schulden te hebben. Dat was een hele opluchting." ISOFA regelde dat de onbetaalde rekeningen in fases betaald werden. Toch waren Jan en Joke er nog niet: "Aan het eind van het jaar hadden we een terugval." ISOFA verwees daarom Jan en Joke naar Grip op de Zaken om te zien of beschermingsbewind een optie was. Jan was sceptisch: "Ik wist niet wat dat 'beschermingsbewind' nou eigenlijk inhield. Ik was bang dat ik alles uit handen moest gaan geven." Dat bleek mee te vallen, maar toch ging het beschermingsbewind uiteindelijk niet door, voornamelijk vanwege de kosten. "Ons inkomen was te hoog om in aanmerking te komen voor steun vanuit de gemeente. Op zich is het natuurlijk positief dat wij het te goed hebben." Was het dan helemaal nutteloos? "Nee. Doordat we hiermee bezig waren werden we wel aan het denken gezet. Uiteindelijk bood onze dochter aan om ons hier in te ondersteunen en dat is nu geregeld." Dat had misschien eerder ook al gekund? "Ja. Maar we hebben er gewoon niet eerder aan gedacht."
Een 'near miss', zo karakteriseren Jan en Joke de gebeurtenissen. "Het is net goed gegaan, maar het hád dus verkeerd kunnen lopen en dat is best beangstigend. De praktische hulp en het luisterend oor van ISOFA hebben we enorm gewaardeerd. Dat onze administratie nu op orde is is een prettige bijkomstigheid. We zijn erg blij met hun hulp. Het zijn mensen die altijd paraat staan. Ik neem mijn petje voor deze vrijwilligers af!"
Dit artikel is onderdeel van een negendelige reeks die tot stand is gekomen door inzet van ISOFA en financiële bijdragen van het Oranje Fonds en het Kansfonds. Meer info: www.isofa.nl.