In het sportcentrum de TU Delft werd dinsdag fanatiek getraind. Zondag 26 februari zal het er hier, tijdens het Delftse Tegeltjestoernooi, nog fanatieker aan toe gaan. (foto: Koos Bommelé)
In het sportcentrum de TU Delft werd dinsdag fanatiek getraind. Zondag 26 februari zal het er hier, tijdens het Delftse Tegeltjestoernooi, nog fanatieker aan toe gaan. (foto: Koos Bommelé) Foto: Koos Bommelé

Top van schermend Nederland in actie tijdens Tegeltjestoernooi

DELFT – De twee Delftse schermvereniging Prometheus en DFC organiseren zondag 26 februari een groot schermtoernooi. Volgens Lisa van der Linde, één van de organisatoren, wordt het spectaculair.

De 20-jarige Delftse studente is voorzitter van het Delftse Tegeltjestoernooi. Dat ze zich nu volop in de wondere wereld van het schermen begeeft, is door toeval zo gekomen. "Ik kom oorspronkelijk uit Zutphen, waar elk jaar een Roefeldag wordt georganiseerd", vertelt ze. "Kinderen gaan dan een dag bij bedrijven of organisaties langs. Ik werd op 10-jarige leeftijd een keer ingedeeld bij een schermvereniging." Dat beviel uitstekend. Ze stopte niet meer met schermen. "Schermen is heel anders dan andere sporten. Het is soort denksport, maar het is óók heel intensief. Ik vind het een fijne sport. Verder ben ik niet zo goed in balsporten en ben ook niet zo'n fan van teamsport, waarbij je afhankelijk bent van prestaties van teamgenoten. Schermen doe je met z'n tweeën en je maakt elkaar beter." Bovendien: "De schermwereld is relatief klein, iedereen kent elkaar. Het is een leuke wereld met veel aardige mensen."
-Is het niet pijnlijk, als je goed wordt geraakt?
"Nee, het pak beschermt je grotendeels. Er zijn wel wat uitzonderlijke gevallen geweest waarbij het wapen afbrak en er toch doorheen kwam, maar dat zijn uitzonderingen."
-Hoe goed ben je?
"Op de middelbare school was ik er wel redelijk goed in. Ik behoorde tot de nationale top in de categorie sabel. Maar dat waren mijn hoogtijdagen, die zijn nu voorbij. Omdat ik nu druk ben met m'n studie civiele techniek, heb ik afgelopen half jaar niet veel getraind."
-En prestaties vallen of staan met veel trainingsarbeid?
"Ja, en je hebt ook veel geld nodig. Als je echt verder wilt komen moet je ook in het buitenland aan wedstrijden meedoen. In Nederland zijn niet veel schermers, dus als je meedoet behoor je al gauw tot de top."
-In het land der blinden is eenoog koning?
"Ik vrees het wel. Bij de jeugd heb ik in mijn categorie op het NK weleens met drie andere deelnemers meegedaan. Bij volwassenen zijn altijd wel vijftien deelnemers per categorie."
-Hoe groot is het Tegeltjestoernooi?
"Dat is wel een redelijk toernooi. We verwachten honderd tot honderdtwintig deelnemers. Mannen en vrouwen die meedoen met de disciplines sabel en degen. Het staat binnen de schermwereld goed aangeschreven. Er komen goede schermers op af. Het toernooi telt mee voor de KNAS-Cup ranglijst en de nationale ranglijst van KNAS, dat staat voor Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond. Dit betekent dat het toernooi relevant is voor plaatsing op het NK, EK en WK schermen. Het gaat dus wel om de knikkers."
-Is het leuk om naar te kijken?
"In het begin is het misschien lastig te volgen, maar zeker als je de regels kent is het heel leuk. Het kunnen hele spannende wedstrijden zijn. Iedereen is welkom om te komen kijken. Het vindt plaats in het Sportcentrum van de TU Delft aan de Mekelweg. Ik adviseer wel om niet heel vroeg te komen, later op de middag volgen de leukere en langere partijen."
Meer weten? Kijk dan op http://dtt.delftfencingclub.com.